Top Message

www.oblik.fi

DIY: DAYBEDJoku saattaa muistaa, miten rakensimme edelliseen kotiimme sohvan tilalle massiivisen daybedin. Tämä ihana itsetehty kaluste jäi kuitenkin uusille omistajille, ja siitä saakka olen haikaillut sellaisen perään. Paikaa täällä kaupunkikodissa sellaiselle ei kuitenkaan ole, joten kun aloimme suunnittelemaan tämän huoneen uudistusta, oli selvää että sellainen tänne rakennettaisiin. 

Daybedin runkona käytettiin 38x125 lankkua, joka hiottiin kevyesti ja maalattiin. Edellisen laverin runko toteutettiin aavistuksen järeämmästä puusta, mutta tänne halusimme hieman siromman kokonaisuuden. Puut maalattiin kertaalleen puolihimmeällä vesiohenteisella Helmi-kalustemaalilla (sävy keskiyö), joka jätti mukavasti puun kuviot hieman näkyville tarjoten kuitenkin tasaisen mustan lopputuloksen. Jokaisen lankun väliin jätimme muutaman sentin raon, jotta patja pääsisi myös tuulettumaan. Erityisesti mökkiolosuhteissa tämä on erittäin tärkeää! Jalkojen puut valitsimme hieman järeämmästä puutavarasta (50x150). Näistä puista on jälleen kiittämistä Pekan vanhempia, jotka toivat meille perille saakka omasta metsästä kaadettuja ja sahattuja sopivia puita tarkoitukseen. Kiitos <3.

Jotta saimme huoneesta tilankäytön kannalta toimivamman, oli meillä tarve erikoismittaiselle patjalle. Koska olimme erittäin tyytyväisiä vanhan sohvan patjavalintaan (Ekomatin Foam), valitsimme tähän prikulleen saman mallin Futonnetistä*, josta pystyy tilaamaan patjan myös omien mittojen mukaan. Kooksi valikoitui 185x100cm, jolloin sänky voitiin asettaa tilan perälle ikkunan alle. Kokonaisuudessaan patja on siis aavistuksen  standardimittaista lyhyempi, mutta kuitenkin leveämpi, jolloin se riittänee hyvin päiväunipaikalle kooksi. Juniori (ja myös me aikuiset) mahdumme toki siihen nukkumaankin ihan mainiosti.

Näitä tarvitset 100cm leveän daybedin (tai sängyn) rakentamiseen:

- 7 kpl 38x125mm lankkua omien mittojen mukaan
- 2 kpl 50x150mm lankkua jaloiksi
- n. 3-4dl maalia (tai muuta pintakäsittelyainetta, kuten lakka)
- 28 kpl 75mm ruuveja
- patja mittojen mukaan

Näin teet sen (katso myös alla olevat kuvat asian hahmottamiseksi):

 1. Hio lankut tarvittaessa ja pyyhi ne puhtaaksi
 2. Pintakäsittele kaikki rungon puuosat ja anna kuivua
 3. Aloita asettamalla jalaksi tulevat lankut pystypäin lattialle ja kiinnitä reunimmaiset lankut 75mm ruuveilla ylhäältä päin kiinni jalkoihin
 4. Asettele laveriksi tulevat puut tasaisin välein jalkojen päälle (käytä apuna puupalikoita, jotta raot ovat tasaisesti samansuuruisia)
 5. Ruuvaa lankut yksitellen kiinni jalkoihin, kaksi ruuvia kunkin lankun päätyyn
 6. Aseta futon laverin päälle ja viimeistele viltillä ja koristetyynyillä

Jos käytät laveria enemmän päiväkäytössä/leposohvana, suosittelen erillisen pestävän irtopäällisen patjalle. Koska meillä tässä myös nukutaan silloin tällöin (ja ainakin toistaiseksi vähän enemmänkin vielä ennen alakerran valmistumista), niin meillä päällä on perinteisesti lakanat. Foam on 14cm korkea ja tuntuu ihanan jämäkältä löhöillä. Sisällään se pitää puuvillan lisäksi freonitonta vaahtomuovia. Standardikokoisten Foam patjojen hinnat ovat alkaen 109 euroa, joka on mielestäni erittäin kohtuullinen hinta laadukkaasta futonista. 

Daybedin valmistus ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Onnistuimme mielestämme tämän rungon kanssa loistavasti, ja jopa paremmin kuin viime kerralla. Ensinnäkin runkopuun koko oli juuri passeli, ja lisäksi maalaus teki sille kauniin pinnan. Edellisen laverin lakkasimme sävytetyllä lakalla, joka sekin oli oikein kiva, mutta omaa silmääni puolihimmeä maalipinta on jonkin verran kauniimpi. 


Koska innostuimme tästä niin kovasti, on tänä viikonloppuna tarkoitus rakentaa meille vanhemmille samanlainen ratkaisu sängyksi, joskin hieman varioiden, sillä laverin koko olisi tarkoitus olla 120x200cm kokoinen. Toivottavasti onnistumme siinä yhtä hyvin kuin tässä :)

Kurkkaa muuten tämän huoneen ennen-jälkeen kuvat täältä, jos ne meni sinulta alkuviikosta ohitse. Nautinnollista viikonloppua teille kaikille, me jatkamme täällä nikkarointipuuhia ;)

Jutta

* patja ja harmaat koristetyynyt saatu /Futonnetti

 1. Siitä tuli just niin hieno kun kerroit <3 kerrassaan ihana! Haluutteko Pekan kanssa tulla tekee meille kans tommosen?

  VastaaPoista
 2. Tämähän on aivan upea! Ehdottomasti täytyy laittaa korvan taakse ohje. Meillä tämä voisi ratkaista vierashuoneen sänkyongelman.

  Kielo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkisin tämän juuri mainiona ratkaisuna myös vierashuoneeseen! Sopiva patja vain alle niin on hyvä sekä nukkua, että oleskella :)

   Poista
 3. Voi näitä sun DIY-ideoita!<3 Minneköhän saisin tämmöisen mahdutettua? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Hanna <3. No vähän sama dilemma oli meillä, mutta tänne mökille saatiin onneksi mahdutettua tällaiset uudestaan. On vain niin käytännölliset ja ilo myös silmälle :)

   Poista
 4. Hitsit, kun tuli tosi upea! Ja kiitos tuosta diy- vinkistä, jos joku lukija vaikka innostuu kokoamaan oman näköisen daybedin. Siitä puheen olleen, daybedit on tosi suosittuja, siitä sai jo hyvän yleiskatsauksen viimeisimmistä Milanon huonekalumessuilta. Sänkyongelmat ratkeaa hetkessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Me oltiin siis niiiiiin aikaamme edellä kun jokunen vuosi sitten se ensimmäinen rakennettiin ;)

   Poista

 

Newsletter

Widgets