Top Message

www.oblik.fi

OLOHUONEEN UUSI ILME

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila

Vaikeiden asioiden jälkeen on aika palata niihin, jotka tuovat itselleni juuri nyt iloa. Toisista tällaiset tuntuvat mitättömiltä ja ajanhaaskuulta, mutta itselleni kaikki kotiin liittyvä puuhastelu on sellaista aikaa, jossa ajatukset tuulettuvat ja ilmassa leijuu tietynlainen flow.

Olemme asuneet tässä kodissa nyt pikkuisen reilun vuoden ja sinä aikana haasteellisimmaksi tilaksi kokonaisilmeen kannalta on muodostunut selvästi olohuone. Maalisävyjen valinnat eivät ole menneet aivan nappiin, ja vasta nyt voin tietää miltä tila näyttää minäkin vuodenaikana. Ei ole siis ihan tuulesta temmattu vinkki tuo "asu ensin vuosi ja valitse seinien sävyt vasta sitten". Vaikka luulin osaavani hahmottaa olohuoneen valoisuutta, sävyä ja auringon lämpöasteen vaikutusta länsipuolelle sijoittuvaan oleskelutilaamme, voin myöntää etten osannut. Tämän talven aikana kaipasin ympärilleni valoa, raikkautta ja puhtautta. Olohuone on selvästi kodissamme se pimein tila, ja samalla myös se, jossa eniten vietämme aikaa. Lisäksi pienehkössä tilassa on kaksi ikkunaa, pariovet ja kolme oviaukkoa. Ei ihan helpoin sisustettava siis noin muutoinkaan. Kaikista haastavimpia sävyjä valinnan kannalta ovat mielestäni harmaa ja valkoinen. Tällä kertaa päätin lähteä etsimään sitä täydellistä valkoisen sävyä, joka ei saisi tilaa näyttämään kolkolta, muttei myöskään liian lämpimältä tai harmaalta. Oman lisämausteensa sävyn valintaan tuo lattia, joka on väriltään viileän harmaa, sekä sitten ne listat ja karmit. Tässä vaiheessa tiedän, että toiset ajattelevat "valkoinen on aina valkoinen"... Mutta itselleni tällaiset pienet vivahde-erot ovat erittäin merkittäviä. 

Käytössäni on sävyttämättömällä A-valkoisella maalattu vanerinen kuvausalusta, ja päätin laittaa sen päälle tulostinpaperin, sekä Tikkurilalta tilaamani A4 kokoisen värimallin. Tämä konkretisoi valkoisten sävyerot erittäin hyvin! Näiden lisäksihän valkoisen sävyjä on lukemattomia, ja jokaiseen lämpöasteeseen taittuvia valkoisia kyllä löytyy. Suurimmaksi haasteeksi siis jääkin sen (omaan kotiin) oikean valkoisen valinta. Tässä vaiheessa valinta oli kuitenkin selvä! Luotin väriammattilaisen silmään ja valitsin olohuoneen seinille täyshimmeän Harmony maalin sävyssä Tikkurila valkoinen (alla olevassa kuvassa taustalla sävyttämättömän valkoisen päällä ja tulostinpaperin alla), joka ei ole liian kylmä, eikä myöskään liian kermainen. Se ei myöskään taita harmaaseen, jota taas perinteinen "maalarinvalkoinen" tekee. Sävyttämätön valkoinen taasen kellastuu ajan myötä seinillä, eikä sen peittokyky ole muutoinkaan erityisen hyvä. Tämä valkoinen on omaan silmääni juuri sopivan pehmeä ja klassinen. Plussaa pitää antaa hyvästä pakkaussuunnittelusta, sillä Tikkurilan valkoista myydään kolmen litran maalipussissa!


Voi että - nyt täytyy kyllä sanoa, että onneksi taivuttelin Pekan vielä kolmanteen maalauskertaan lyhyen ajan sisällä, sillä uusi valkoisen sävy nosti koko olohuoneen valoisuutta kertaheitolla! Tämän lisäksi nyt tuntuu, kuin sohva ja viherkasvit olisivat heränneet eloon entisen beigen taustan jälkeen. Vaikka vanha ajopuun sävy oli uskomattoman ihana, se tuntui puurouttavan koko tilan harmaan lattian, valkoisten listojen ja harmaan sohvan kanssa... Nyt kaikki tuntuu niin raikkaalta ja valoisalta! Vaikka olohuone onkin nyt valkoinen, löytyy väriä kuitenkin edelleen mm. makuuhuoneen sinisestä tapetista, keittiön vihreästä seinästä. ;)

Kurkkaa kaikki työvaiheet ja ennen-jälkeen kuvat täältä. Jos etsit itsekin sitä täydellistä valkoista, niin kannattaa tilata A4 kokoinen värimalli kotiin tsekattavaksi (hinta 1,90€). Auttaa muuten hahmottamaan sävyn valinnassa todella paljon enemmän, kuin pienemmät versiot. Koskee toki myös muita sävyjä kuin valkoisia :). Tilaa tästä A4-värimalli >>

Entäpä mitä mieltä olet tehdystä muutoksesta, kannattiko tarttua maalitelaan jo kolmannen kerran olohuoneen osalta? Kiva olisi myös kuulla miten te olette onnistuneet sävyjen valinnassa; onko mennyt kerralla nappiin?

Jutta


 1. Kaunista ja raikasta! Ehdottomasti kannatti maalata! <3
  Meille joillekin kodin laittaminen ja siellä puuhastelu on tapa rentoutua ja saada iloa ja inspiraatiota. Vaikeina aikoina juuri sen tekeminen mikä tuo hyvää mieltä on erityisen tärkeää ja sallittua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu. Ja olen ihan samaa mieltä, että kaikkea sitä vähäpätöiseltäkin tuntuvaa pitää voida tehdä silloinkin kun eletään vaikeita hetkiä. Ne tuovat voimaa <3

   Poista
 2. Kaunis on sävymaailma! mikä olikaan teidän sohvan kangas ja sen väri??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin jatkaa tähän, että tuleeko tuolla kankaalla verhoiltuihun istuintyynyihin istumaryppyjä? (kun nousee jää jälkeen löysää kangasta pepun kohtaan) nämä rypyt saa kyllä oijottua, mutta jäin miettimään onko sama muissakin kankaissa. . Kiitos vastauksesta! T.E

   Poista
  2. Heippa molemmille ja kiitos :)

   Sohvassa on Florist kangas, jonka sävynumero on 154. Ihanan pehmeä vaaleanharmaan sävy, joka ei taita mielestäni liikaa siniseen. :)

   Istumaryppyihi... Piti oikein miettiä onko sellaisia tullut. Voi olla, että hieman (koska kyseessä ei ole kiinteä verhoilu, vaan irroitettavat päälliset), mutten ole kokenut mitenkään harmittavana koska piti oikein miettiä onko niitä tullut :D. Toivottavasti tästä epämääräisestä vastauksesta oli apua :)

   Poista
 3. Ai että. Nyt on hyvä! Tätä tuskailitkin jo pariin otteeseen, joten mahtavaa, että ratkaisu löytyi. Joskus se ilmeisin vaihtoehto onkin se paras. On muuten aivan huikea tuo rimoitus tuossa vanhassa oviaukossa (?). Tosi hieno! Oletko kirjoittanut siitä blogissa? Jos, minulta on mennyt ohi. Huippuhieno yksityiskohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, älä muuta sano! Olisi kannattanut ihan alun alkaesa luottaa siihen ensimmäiseen ajatukseen.. Mutta silloin se tuntui liian tylsältä, kun taas näiden kokeilujen jälkeen on pakko todeta, että aivan täydellinen!

   Rimoitusta näkyy itseasiassa hyvin harvoissa kuvissa, enkä edes tiedä miksi. Enpä ole tainnut kirjoitella, mutta otan ehdottomasti työn alle. Olen ihan unohtanutkin itse sen siinä mielessä, että ei ole enää "itselle uusi". Remontin aikana kun tuli niin paljon kaikkia ideoita ettei kaikkea ole muistanut tännekään laittaa :D

   Poista
 4. No kannatti! Teillä on niin raikkaan näköinen koti <3

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää. Itse pohdin juurikin oikean sävyistä valkoista seinille. Meillä on hirveä lämmin "oranssihtava" lattia (vuokrakämppä) ja sitten taas katossa on "luonnonvalo"-lamput eli kylmää valoa. Tätä Valkoista oon miettinyt vaihtoehtona mutta en tiedä pitäiskö kuitenki olla enemmän sävyä. Sävy "Kalla" on kanssa ollut mietinnässä mutta olen vähän joka päivä eri mieltä sävystä.. Ja projekti viivästyy, kun ei vaan osaa päättää. Olisko jotain vinkkejä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tunnistan ERITTÄIN hyvin tuon tunteen valinnan vaikeudesta. Sanoisin, että tilaa ehdottomasti suosikkisävyistä nuo isommat värilastut, koska se on erittäin pieni hinta siitä, että värin hahmottaa paremmin. Teippaa ne seinään viikoksi, niin näet miten ne taittaa mihinkin suuntaan kun valoisuus ja varjot muuttuvat vuorokauden mukaan. Toinen hyvä idea on hakea sävyitä pienet parin desin maalipurkit ja maalata niillä pienet pinta-alat. Silloin hahmottuu juuri se, miten valaistus ja luonnovalo niihin vaikuttavat. Valkoinen ja harmaa on kyllä oikeasti ne hankalimmat sävyt valita kotiin :) Toivottavasti löytyy teillekin se täydellinen valkoinen :)

   Poista
 6. Oikein ihanalta näyttää! Edellinenkin sävy oli kaunis, mutta kyllä valkoinen on aina vaan niin raikas ja ajaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suvi :). Ja vaikka tosiaan edellinenkin oli kaunis, niin yllättävän paljon se pimensi tilaa, vaikkei ollutkaan varsinaisesti mitenkään tumma sävy. Tämä valkoinen rehellisesti vähintään tuplasi valoisuuden tunnun. :)

   Poista
 7. Ihanan raikkaalta näyttää! Kalusteet ja viherkasvit tulee kyllä upeasti nyt esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Jotenkin ihan eri tavoin nousee juurikin kasvit ja sohva esiin. Tykkään paljon :)

   Poista
 8. Nättiä. Olen suunnitellut meidän uuteen kotiin myös puurimoitusta eteisen ja olohuoneen välille vähän näkösuojaa tuomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :). Ja hauskaa! Tuolla Vilja jo kysyikin olenko joskus tästä kirjoittanut, mutta enpä ole tainnut. Ilmeisesti itselle se on muuttunut niin "arjeksi" ettei edes huomaa enää miten kiva idea se lopulta olikaan :)

   Poista
 9. Kyllä kannatti jos itsekin on tyytyväinen :) Olen oikein iloinen Tikkurilan uudesta pakkauksesta tälle maalille. Saisipa maalit pian jo kokonaan sellaisissa paketeissa... Nimim. "ärsyttävät maalipurkit"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano! Etenkin ne sellaiset purkit, joissa metallikansi - huoh... Tämä pakkaus on kyllä kätevä :)

   Poista
 10. Tosi hyvä sävy tämä nyt! Ja olen samaa mieltä, että esineetkin näyttävät raikkaammilta tätä taustaa vasten. Kannatti siis maalata :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäröin maalausta vain ja ainoastaan siksi, että mietin liiaksi onko valkoinen ihan tylsä ja tylsistyttääkö se minua... Mutta ei! Väriä löytyy onneksi muista tiloista ja tämä kyllä raikasti koko olohuoneen :)

   Poista
 11. Kyllä vaan valkoinen väri raikastaa, vaikka kivalta ovat muunkin väriset seinät huoneessa näyttäneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan totta, että muutkin ovat olleet todella kauniita :). Tila on kuitenkin lopulta yllättävän pimeä talviaikaan, ja sen tämä ensimmäinen kokonainen talvi täällä asuessa paljasti... Ei sitä osannut edes ajatella silloin kun aiemmin sävyjä valitsin. Mutta onneksi ei ollut iso homma maalata vielä kertaalleen :)

   Poista
 12. Niin kaunista Jutta! Ja olette kyllä niin ahkeria! Me olemme asuneet nyt viisi vuotta, enkä ole maalannut mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu :). Ja hei - sehän tarkoittaa vain sitä, että olet onnistunut sävyjen valinnassa ensimmäisellä kertaa täydellisesti! Toisin kuin eräät... ;)

   Poista
 13. Kaunista! Itse palaan aina valkoiseen eri maalikokeilujen jälkeen :) Okei, pari harmaata seinää sentään löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on kyllä niin klassinen ja ajaton, että ei ihme :)

   Poista
 14. Kieltämättä todella raikas ja valostuttava muutos, uudet valkoiset seinät sopivat kauniisti lattian sävyyn. <3 Tuo uusi maalipakkaus on kyllä aivan huippu, tekisi melkein mieli alkaa maalaamaan ihan jo tuon pussin takia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Ja olen samaa mieltä, että nyt lattia ja kalusteet nousivat ihan eri tavalla esille kuin aiemmin. Kolmas kerta siis toden sanoi... :) Pussi osoittautui kyllä loistavaksi!

   Poista
 15. Tämä Tikkurilan valkoinen on kyllä tosi kiinnostava uutuus! Näyttää tosi kauniilta ja raikkaalta teillä, vaikkei vanhoissakaan sävyillä ole vikaa ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Vanhatkin olivat kyllä ihania, mutta etenkin tällä puolen kotia valo tulee tilaan vain iltapäivällä, ja beige sävy imi sen valon aikalailla minimiin. Kuvissa ero ei edes ollut niin merkittävä kuin livenä. Ja onhan valkoinen aina valkoinen ;)

   Poista

 16. Ihanan raikasta ja selkeää! Olen monesti ihaillut tuota mattoanne. Kertoisitko maton tiedot, kiitos.
  -Heissu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentistasi (joka on jäänyt näemmä ihan kokonaan huomaamatta). Kyseessä on Linie Designin Asko villamatto (väri: mixed). :)

   Poista
 17. Mikähän voisi olla sopiva harmaan tehosteseinän sävy kun seinät on tuolla tikkurilan valkoisella? Pitäisikö olla lämpimään vivahtava harmaa? Itse pidän mahdollisimmn neutraalista harmaan sävystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Annemari! Itse ottaisin tosiaan mahdollisimman neutraalin harmaan. Ja mieluummin lämpimään kuin kylmään taittavan. Sinisen sävyinen harmaa kun varmasti tekee myös tästä valkoisesta sen rinnalla hieman kylmän oloisen. Kerrohan sitten mihin päädyit :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets