Top Message

www.oblik.fi

5 VINKKIÄ VIHERKASVIEN MULLANVAIHTOON


Heippa! Täällä on kuulkaas tehty oikein urakalla viherkasvien hoitotöitä, kuten eilen kerroinkin. En ole kokenut itseäni kovin loistavaksi viherpeukaloksi aiemmin (tai nytkään), mutta päätin kuitenkin tehdä kaikille kodin kasveille Lyden innoittamana pienen keväthuollon. Koska näin "aloittelevana viherpiipertäjänä" joudun etsimään kaiken tiedon alusta alkaen muualta, ajattelin että ehkä voisin koota näistä matkanvarrella tarttuneista vinkeistä oman listauksen - ja tällä kertaa erityisesti mullanvaihtoon liittyen. Jos olet jo kokenut kasvien hoitaja, voit suosiolla skipata tämän tekstin, tämä on nimittäin tarkoitettu lähinnä itseni kaltaisille amatööreille (lisävinkkejä saa kylläkin antaa sitäkin paremmalla syyllä kommenttiboksiin).

Tiedot olen kerännyt ympäri verkkoa ja yhdistellyt niitä yhdeksi kokonaisuudeksi. Suurimpana apuna on ollut Talostakoti ja Pikkutalon elämää -blogit, sekä Susanna Vennon ja Riikka Katinkosken Green Home Book. Viherkasveilleni käytin Kekkilän kestomultaa, jonka kävin ostamassa Flöristä (ja pari uutta ruukkua samalla ;)).

Näin teet sen:

 1. Kastele kasvin multa hyvin edellisenä päivänä
 2. Valitse uusi ruukku siten, että se on halkaisijaltaan 1-2cm suurempi kuin juuripaakku
 3. Kaada uutta multaa varovasti juuripaakun reunoille ja jätä pinnalle n.2cm tilaa ruukkusoralle
 4. Kastele uutta multaa ensimmäiset pari viikkoa varovasti ja vähän kerrallaan 
 5. Suihkuttele kasvien lehdille laimennettua merileväuutetta päivittäin 1-2vk ajanJostakin luin myös, että uusi multa olisi hyvä esikastella edellisenä päivänä. Tätä vaihetta en kuitenkaan viitseliäisyyden puutteesta tehnyt. Siirsin kaikki kasvit nyt yhteen paikkaan, johon ei pääse aurinko paahtamaan suoraan, ja omille paikoilleen kasvit saavat siirtyä takaisin muutaman päivän kuluttua. Oliivipuun oksia leikkasin samalla ja peikonlehden jaoin kahteen osaan mullanvaihdon yhteydessä sen kasvettua jo niin suureksi.

Nyt kun kasvit ovat kaikki tuossa yhdessä rykelmässä, tajusin että onhan meillä kyllä tällä hetkellä melko paljon viherkasveja, jotka olen saanut pidettyä hengissä! En taida sittenkään olla ihan huonoin mahdollinen vihersisustaja ;).

Jos vihersisustusaihe kiinnostaa, niin ilokseni voin kertoa, että haastoin pienen bloggaajaporukan kertomaan omat vihersisustusvinkkinsä helmikuun aikana. Koostan sisustusbloggareiden parhaat vinkit yhteen maaliskuun alussa, joten kannattaa pysyä linjoilla silloinkin :) 

Iloista torstaita!
Jutta

 1. Sullahan on vaikka mitä ihania ja isoja kasveja. Mulla on vaan pieniä, mutta toivon niiden kasvavan niin että kohisee, kun olen ruvennut niitä paremmin hoitamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nyt kun ne on kaikki samassa paikassa niin huomaan, että onhan niitä saanut mukavasti pidettyä hengissäkin :) Tsemppiä kasvatukseen sinne!

   Poista
 2. Kiitos näistä Jutta! Itsekään en ole kaksinen viherpeukalo, mutta olen päättänyt alkaa paremmaksi ja osittain onnistunutkin siinä. Jos sitä siis voi mitata sillä, että on saanut kolme kasvia pidettyä vuodenpäivät hengissä :).

  Mullanvaihto on mullakin mielessä, mutta taatusti olisin tehnyt sen virheen, että olisin vaihtanut kerralla johonkin tuplasuureen ruukkuun sillä mielellä, että onpahan ainakin tilaa kasvaa, eikä heti tarvi vaihtaa uuteen. Eli siinä kohtaa jo olis mennyt metsään.

  Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kuulostaa mahtavalta alulta! ;) Sama homma, että aiemmin olen vaihtanut liian nopeasti suurempaan ruukkuun, ja nyt vasta löysin tiedon, että ei niin nopeasti. Huh, onneksi en ehtinyt tappamaan isoa lyyraviikunaa ja peikonlehteä :D

   Poista

 

Newsletter

Widgets