Top Message

www.oblik.fi

KOKEMUKSIA HÖYRYUUNISTA

Teimme tänne nykyiseen kotiimme mittavan remontin, joka aloitettiin reilu vuosi sitten. Yksi merkittävimmistä remontointikohteista oli keittiö, josta olen tässä kuluvan vuoden aikana usein kertonutkin. Yksi asia on kuitenkin sellainen, joka on jäänyt vähän vähemmälle huomiolle - nimittäin kodinkoneet. Ei siksi, että ne olisi jotenkin vähempipätöisiä tai vähemmän merkittäviä asioita keittiössä - ennemminkin päinvastoin. 

Tänään ajattelin kertoa teille omia kokemuksiamme ja havaintoja höyryuunista. "Tavallisten ihmisten" kokemuksia höyryuunista löytyy vasta melko vähän. En myöskään tiennyt yhtään ystävää tai tuttavaa, jolla tällainen olisi käytössä. Koska itse olemme tässä vuoden saatossa rakastuneet höyryuunin toimintaan jatkuvasti enemmän, päätin että on aika jakaa kokemukset ja vinkit myös muille (huom, ei asiantuntijana vaan käyttäjänä)! Uskon, että tosi moni meistä tavallisista perheenäideistä ja -isistä valitsisi höyryuunin, jos vain tietäisi siitä enemmän.
Mikä ero on höyryuunilla ja ns. tavallisella uunilla?
Höyryuunissa valmistus tapahtuu kuuman ilman ja vesihöyryn yhdistelmällä. Uuniin lisätään siis vettä, joka "hauduttaa" ruokaa valmistuksen ajan. Meillä on käytössä AEG:n yhdistelmäuuni, jossa onnistuu ruoanvalmistus sekä höyrytoiminnolla, että ilman. Suurin ero näiden välillä on ruoan kosteus ja makujen parempi säilyminen.

Käytämme tottakai myös uunia ilman höyrytoimintoa, mutta useimmiten käytössä on höyry+kiertoilma. Ruoka kypsyy höyrytoiminnon kanssa pehmeämmin ja matalammalla lämpötilalla. Matalampi lämpötila taas säilyttää esimerkiksi vihannesten vitamiinit huomattavasti paremmin. Myös maku on ihan toista luokkaa kuin pelkällä kiertoilmalla - se on syvempi ja juurikin pehmeämpi. 

Miten höyryuunia käytetään, onko se vaikeaa?

Ei, höyryuunin käyttö ei ole vaikeaa. Se vain pitää ottaa tavaksi. Alkuun tuntui, että unohdimme koko hienon ominaisuuden olemassaolon, ja aktiivisesti olemme muistaneet käyttää sitä ehkäpä keväästä/alkukesästä alkaen. Jotenkin sitä niin helposti on tottunut valitsemaan sen pikavalikon kiertoilman.... Sittemmin otimme ohjeet uudelleen esille ja asetimme näytön valikkoon suosikkiruokamme ja niiden valmiit ohjelmat. Näin ei tarvitse joka kerta muistaa missä asteessa mikäkin koettiin parhaaksi valmistaa ja millä toiminnolla se taas olikaan. 

Höyrytoiminnon suurin ero käytössä on se, että ennen kuin laitat uunin päälle - tulee muistaa lisätä vettä. Sitten valitaan käytettävä ohjelma ja valmistetaan ruoka normaaliin tapaan. Kun ruoka on valmistettu ja uuni jäähtynyt on ylimääräisen veden tyhjennyksen aika. Näyttö osoittaa jatkuvasti aikaa kuinka kauan jälkilämpöä on vielä jäljellä, joten ei tarvitse arvailla koska se on tyystin jäähtynyt. Tyhjennys tapahtuu pienellä letkulla uunin etuosasta (ylimääräinen vesi valuu uunin säiliöön, josta se letkun avulla tyhjennetään astiaan ja kipataan lavuaariin). Tämä on minusta lopulta tosi pieni vaiva lopulliseen hyötyyn suhteutettuna.

Huomattavaa on, että kuuma vesihöyry on todella polttavaa! Kun avaat uunia, ei kannata tunkea kasvoja ihan siihen lähelle, vaan olla uunin sivussa. Sama pätee tietysti ylipäänsä uunin käytön kanssa, mutta tässä se korostuu erityisesti.

Mitä höyryuunilla sitten kannattaa valmistaa?

Omat bravuurimme höyrytoiminnon kanssa kokkailuun on: uuniperunat erilaisilla täytteillä, laatikkoruoat, kasvispaistos ja pizza. Tähän löytyy varmasti jokaiselta kotikokilta ja ammattilaiselta omat mielipiteensä, mutta erityisesti nämä me olemme kokeneet parhaaksi höyryn kanssa valmistettavaksi.

Lapsiperheet huomio! Myös sipuli ja vihannekset menee lapselle muitta mutkitta, kun ne on valmistettu tällä tavoin. Meidän juniori ei ole sipulin tai porkkanan ystävä - ei sitten lainkaan. Mutta kun kasvispaistos (helppo versio: peruna, porkkana, sipuli, bataatti) valmistetaan höyryuunissa, hän suorastaan janoaa sitä lisää. Kaukana on se kuiva ja "kirpakka" sipulin maku, kun se on höyrytetty. Lisäksi se maanantain makaronilaatikko valmistuu kädenkäänteessä, ja saa pinnalleen kauniin ruskean pinnan. Laatikot kypsyvät tämän kanssa normaalia tasaisemmin ja makaronistakin tulee juuri sopivan al dente.
Koska kodinkoneet on koko toimivan keittiön yksi tärkein juttu, päätin tässä samalla tehdä pienen asiantuntijahaastattelun ja kysyä mitä ammattilaiset ovat kodinkoneiden hankinnasta ja sijoittelusta mieltä. Mutta näihin vastauksiin palataan ensi viikolla!

Mutta hei, olisi kiva kuulla onko höyryuuni sinulle tuttu tai oletko harkinnut sellaisen hankintaa? Saa myös ehdottomasti jakaa parhaat uuniruokavinkit! Annetaan kokemuksia ja ideoita toisillemme puolin ja toisin :).

Jutta

 1. Meillä on myös täällä Uk-kodissa höyryuuni. Vähän hassusti tosin myös sähköuuni mikrotoiminnolla sen vieressä :). Tulee tosiaan ihanan pehmoisia ja meheviä makuja höyrytoiminnolla. Mies markkinoisi sitä erinomaisena hodariuunina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla muitakin höyryuunin käyttäjiä - ja heidän kokemuksiaan! Olen ihan samaa mieltä tuosta, että meheviä ja pehmoisia ruokia sillä tosiaankin tulee :) Hodarit menee ehdottomasti testiin, en edes tajunnut ajatella sitä! Kiitos!!!

   Poista
 2. Meillä on ollut höyryuuni muutaman viikon ja hehheh, en ole vielä kokeillut höyrytoimintoa(kaan). Tosin elämä on ollut niin hektistä, että melkein tutuimmaksi on tullut pakasteiden kypsennystoiminto (kääk).

  Oli tosi kiva lukea kokemuksiasi koska nyt tajuan, ettei höyrytoiminto ole sen kummempi opeteltava kuin mikään muukaan. Todennäköisesti se on jopa sieltä helpoimmasta päästä. Ja ihana tajuta, ettei hankittu kalliimpaa uunia turhaan vaan siitä on oikeasti hyötyä ja iloa.

  Jos vielä löytäisin sen vedenpoistoletkun. Mulla on epämääräinen tunne, että näin sen, kun sähkäri pinosi pöydälle uunin ylimääräisiä roippeita, ritilöitä, paistopeltejä sun muuta. Paistomittaristakaan ei ole mitään havaintoa, mutta pakkohan senkin on jossain piileskellä.

  Keittiörempan jälkeen iskee aina totaaliväsymys (tämä oli mulle kolmas). Ei tarvitse enää suunnitella eikä ajatella mitään ja toisaalta on jossain pinnan alla salaisesti ihan kauhuissaan siitä, tekikö jotain karseita mokia ja jos teki, voiko niitä korjata tai voiko niiden kanssa elää =:O

  Toistaiseksi ei ole tullut vastaan kamaluuksia, joten ehkä nyt voi jo vähän hengittääkin ;)

  Martta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hei, ei vielä mitään hätää, meillä kesti myös tosi pitkään ennen kuin tästä tuli niinsanotusti tapa. Remontin jälkeen sitä vaipuu johonkin "helppouskierteeseen" ja ei jaksa opetella mitään uutta. Mutta kuten itsekin sanoit - ei se sen kummempi opeteltava tosiaan ole. Itse ainakin luulin paljon vaikeammaksi, mitä todellisuus koskaan olikaan.

   Toivottavasti letku löytyy, meillä se oli muistaakseni ohjekirjan kanssa samassa pussissa, ehkä tosiaan kasattu jossain vaiheessa muiden tarpeiden kanssa siihen ja sitten mennyt hyvään jemmaan. Nykyään pidän sitä uunin alla olevassa laatikossa, josta sen helposti löytää.

   Ja niin tunnistan saman kuin sulla! Kaksi viimeisintä keittiöremppaa osui samalle vuodelle. Olihan se... Aikamoista :D Mutta jälkikäteen ei kyllä toistaiseksi minuakaan ole mikään suuremmin kaduttanut. Hengitä siis syvään ja nauti ihanasta uudesta keittiöstä :))

   Poista
 3. Heippa! Täällä keittiöremppa suunnitteilla ja haluaisin tietää millä korkeudella teidän keittiön työtasot ovat ja onko olleet toimivat? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Meillä allasseinän tasokorkeus on 92cm ja ikkunaseinän madalletun tason korkeus 76cm. Kaksi tasokorkeutta on meillä ainakin toiminut tosi hyvin! Tällaiselle lyhyemmälle ihmiselle tuo ikkunaseinän matala taso on juuri sopiva leipomiseen ja muuhun ruoanvalmistukseen (pilkkominen, maustaminen yms...).

   Poista
 4. Heippa! Piti ihan vaan kysäistä, että oliko tässä kyseessä kaupallinen yhteistyö AEG:n kanssa? Mitä mieltä olette muiden valmistajien höyryuuneista tai miten niiden ominaisuudet eroavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kaikki kaupalliset yhteistyöt ovat merkattu aina postauksen alkuun sanoilla Kaupallinen yhteistyö. Tämä ei siis ole AEG:n kanssa toteutettu. :) Ja pitää vielä lisätä, että postauksen sisältöön se ei olisi vaikuttanut, vaikka AEG olisi ollut tässä mukana. Valitettavasti meillä ei ole kokemusta muista höyryuuneista vaan tämä on ollut ensimmäisemme. Siksi en osaa harmikseni verrata sitä muihin merkkeihin.

   Poista
 5. Moi,
  pari päivää ennen joulua saapui Saksasta tilattu (lähes puolet halvempi kuin Suomesta) Siemens HN878G4B6 uuni.(Suomessa saman uunin mallimerkintä: HN878G4B6S) Uunissa on mikro ja höyry.
  Aivan loistava keksintö !
  Ensimmäisenä kokeiluna 9kg joulukinkku. Kiertoilmalla ja höyryllä 90-asteessa n.12h. Lopputuloksena aivan käsittämättömän mehukas luomus.
  Kohta uuniin menossa makaronilaatikko, katsotaan miten käy.
  Siemensissä on käyttöpaneelin takana vesiastia, jonka voi irroittaa ja täyttää suoraan hanasta ja tyhjentää altaaseen.
  Tätä voi ainakin suositella.
  Jos ei kaipaa mikroa, niin Siemens/ Bosch mallistosta löytyi semmoinenkin.
  Kunhan varmistaa, että kaipaako uunia lisähöyry toiminnolla(kuten tämä malli) jolloin uuni lämpiää max. 300-asteeseen vai haluaako pelkän höyryuunin, jolloin max. lämpötila on 100-astetta.

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets