Top Message

www.oblik.fi

5 VINKKIÄ TOIMIVAAN JA ESTEETTISEEN KEITTIÖÖN

Muistatteko vielä kuukausittaisen sisustusteema -postaussarjan, jonka kehittelimme pienen bloggaajaporukan kanssa? Nyt tuo juttusarja saa jatkoa ja tämän kuun emäntänä toimii Essi Esmeralda´s -blogista. Tarkoituksena on kuukausittain vaihtuvan teeman mukaan kerätä uusia ideoita ja saada postauksiin myös uutta näkökulmaa. Kesäkuun teemana on esitellä ”Kodin kotoisin nurkka” (jos tämä on mennyt ohi, pääset lukemaan jutun tästä). 

Heinäkuun huilasimme kukin tahoillamme, mutta nyt olisi elokuun vuoro! Syksy on arjen ja rutiinien palaamista. Kesällä kaikki on jotenkin leppoisampaa ja en tiedä... ehkä rennompaa? Tästä syystä ostikko oli minusta tähän ajanjaksoon aivan loistava: Toimiva sisustus. Jotta arki sujuisi mukavasti ja jouhevasti, tulee ihan eri tavalla kiinnitettyä huomiota arjessa toimiviin ratkaisuihin niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Ohjeistuksemme kuului näin:

”Vaikka sisustamisessa esteettisyys onkin tärkeä asia, toimiva sisustus on muutakin kuin kauniita värejä ja esineitä. Millaisia toiminnallisia oivalluksia olet tehnyt? Mikä on paras toiminnallinen ratkaisu sisustuksessa? Kyseessä voi olla vaikkapa toimiva materiaali, pohjapiirros, huonejako, kalustus, säilytyssysteemi tai mitä tahansa, minkä koet toimivaksi sisustukseksi. Esittele postauksessa sisustuksellisesti sinua miellyttävä yksittäinen toimiva sisustusratkaisu tai kokonaisuus, joka on mielestäsi erityisen onnistunut toiminnallisesti.”

Päätin pienen pohdinnan jälkeen valita toimivimmaksi ratkaisuksi keittiömme. Koulujen ja töiden alettua olen taas huomannut kuinka suuri merkitys keittiön toimivuudella onkaan! Kuka nyt ei haluaisi jatkaa kesällä niin ihania myöhäisiä lounaita ja ulkona syömistä - mutta todellisuudessa (ainakin meillä!) arkena ruokaa ei valmisteta pitkään ja hartaudella, ja ruokailu sekä ruoan valmistus on siirtynyt takaisin sisätiloihin. Koska rakastan visuaalisuutta ja kauniita asioita kodissa, päätin kirjoittaa omat viisi vinkkiä toimivaan keittiöön myös esteettisyyttä silmälläpitäen. 

Säilytystila

Jos keittiö on pieni (kuten meillä) jatka kaapistoja esimerkiksi kulman taakse. Meillä on varsinaisen keittiön puolella vain laatikostoja ja alakaappeja. Emme olisi saaneet tilaan juuri yhtään laskutilaa, jos korkeat kaapit olisi pitänyt saada mahtumaan tähän vajaan kymmenen neliön kokoiseen tilaan. Jatkoimme kaapistoja eteiskäytävän puolelle ja saimme rutkasti lisää säilytystilaa. Käytävän puolella kaapeissa säilytämme esimerkiksi harvemmin käytettäviä astioita, tarjoilukulhoja, koirien ruokatarpeita ja kulhoja... Jos keittiön jatkaminen muihin tiloihin ei ole mahdollista, mieti voisitko säilyttää vaikka niitä tarjoiluastioita tai viinilaseja jossain toisessa huoneessa kokonaan. Kaunis senkki olohuoneessa voi yhtä hyvin toimia lisätilana keittiötarvikkeille. Kun kaapit eivät ole tupaten täynnä, tulee ne pidettyä myös siistinä. Samasta syystä myös tasot pysyvät tyhjempinä ja niiden äärellä voi oikeasti tehdä jotakin kun eivät ole täynnä tavaraa.
Valkoinen keittiö
Kvik Mano

Suosi laatikostoja pelkkien kaappien sijaan

Koska laatikostot vain yksinkertaisesti vetävät enemmän tavaraa sisäänsä. Lisäksi laatikot pysyvät helpommin siistinä, koska saat vedettyä ne kokonaan ulos. Älä kuitenkaan valitse pelkästään laatikoita, sillä aina on tavaroita, jotka ovat korkeampia, tai joita ei voi laatikossa säilyttää. Tästä syystä meillä eteisen puolelle jatkuvat korkeat kaapistot ovat ovien taakse käytkettyjä hyllylevyjä, joiden paikkaa voi vaihdella tarvittaessa.

 Jatkuvasti käytettävät asiat esille

Olen huomannut, että vaikka olen yrittänyt kuinka usein pitää tiskiainetta, rättiä, tiskiharjaa yms. piilossa, niin aina ne tuppaa jäämään tasoille pyörimään. Ihan luonnollistahan se on, sillä näitä tulee käytettyä jatkuvasti. Kuka oikeasti jaksaa kaivaa rätin jostakin kaapin perältä aina kun pitäisi pyyhkäistä muruset pöydältä? En minä ainakaan. Tästä syystä olen päättänyt hankkia vain sellaisia aineita yms, jotka myös näyttävät hyvältä! Ja esimerkiksi tuota tiskiainepullon olen ostanut vain kerran ja täyttänyt sitä aina tyhjetessään perus fairylla. Jotta tiskialtaan viereisten tasojen pyyhkiminen olisi helpompaa, pidän puteleita pienessä korissa niin ne saa nostettua helposti ylös kerralla. 

Sama juttu koskee myös esimerkiksi öljyä, suolaa tai vaikkapa leikkuulautaa. Niitä käytetään melkein aina ruokaa laittaessa, joten miksi ne pitäisi aina sulloa piiloon? Osta kerralla kivat pullot ja näin lisäät sekä esteettisyyttä, että myös toimivuutta!
Integroitu jääkaappi

Yksityiskohdat

Liittyy edelliseen kohtaan. Valitse huolella pieniä yksityiskohtia - mutta HUOM! vain sellaisia, joilla on jokin käyttötarkoitus. Keittiön tasot ovat omasta mielestäni turha paikka tehdä mukavia asetelmia jos tavaroilla ei ole muutakuin esteettinen tarkoitus. Ne keräävät turhaan pälyä ja rasvaa - sen lisäksi että vievät arvokasta työskentelytilaa. Tee sen sijaan asetelmat käyttötavaroista ja panosta niihin. Näin yleisilme pysyy visuaalisesti kauniina, mutta käytännöllisyys ei kärsi.
Keittiön välitila

Integroi kaikki mahdollinen

Koska ulkonäkö ja koska toimivuus! Meidän keittiössämme on integroitu kylmälaitteet, tiskikone ja liesituuletin. Uuni on upotettu paikoilleen ja näin myös mikro (mikronurkkauksesta ei tullutkaan muuten kuvia, mutta mikro ja kahvinkeitin sijaitsee ikkunaseinän oikeassa laidassa). Tilaa on todella haastava saada kuvattua siten, että se mahtuisi kuvaan kokonaan, tästä syystä jäi taas piiloon tuokin kulma. Perussiivous on huomattavasti helpompi suorittaa kun kaikki ovet saa esimerkiksi pyyhkiä samalla puhdistussuihkeella ja rätillä. Vertaan tätä aiemman kotimme isoon erilliseen rosterikylmiöön, jota varten piti erikseen aina vaihtaa rosterinpuhdistusaine ja rätti. Jääkaappia tulee kuitenkin sormeiltua paljon lapsiperheessä, eikä sen pyyhintä ole siis mitenkään harvinaista. Integroimalla koneet saat myös lisää tasotilaa (jos mikro esimerkiksi pitäisi nostaa työtasolle, se veisi reippaasti työtilaa).
Komposiittitaso
Keittiön kaapistot
Toimiva keittiö
Kokonaisuudessaan sanoisin, että onnistuimme keittiösuunnittelussa oikein hyvin. Valintoja teimme viime vuoden marras-joulukuussa ja jos nyt tekisin niitä uudelleen -en muuttaisi mitään! Keittiö toki muutoin kaipaa paria juttua edelleen (ne verhot) ja lisäksi pian saamme ihanan pöydän tänne kotiin, joten lupaan kuvata teille tuota toista osaa keittiöstä (jossa ruokapöytä sijaitsee) silloin lisää. Tällaiset pienet toimivat ratkaisut tekevät arjesta huomattavasti helpompaa. Siksi olen onnellinen, että jaksoimme vääntää keittiöratkaisuja pitkään ja erityisen tyytyväinen olen edelleen tuohon kulman taakse jatkuvaan kaapistoon! Kun säilytystilat on mietitty kunnolla, se helpottaa monia asioita. Esteettinen silmä taas lepää harkituissa yksityiskohdissa keittiön puolella. Pieniä juttuja, mutta yleisfiiliksen kannalta hyvinkin merkittäviä. :)

Lue lisää kodin toimivista ratkaisuista myös näistä blogeista:

Olisi kiva kuulla onko teillä kotona joku erityisen toimiva ratkaisu, joka tekee arjesta helpompaa?
Jutta

 1. Tuo kaapistojen jatkaminen nurkan ympäri on kyllä nerokas ratkaisu ja näyttää tosi hyvältä. Kuten koko keittiökin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä! Onneksi teimme sen, sillä aluksi mietimme että jätetään se johonkin myöhempään aikaan ja katsotaan sitten. Luulen, että oisi jäänyt tekemättä kokonaan jos ei olisi heti tällaista kokonaisuutta otettu. :)

   Poista
 2. Kaunis ja selkeä keittiö 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin erityisesti keittiössä pidän selkeydestä, koska siellä on paljon muutenkin kaikkea sekalaista tavaraa ja välinettä kokkaillessa, että on kiva kun "pohja" on selkeä ja tilaa on mietitty käytännöllisyys edellä. :)

   Poista
 3. Tämä teidän keittiö on niiiiin upea <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Mä mietin aluksi etten viitsi "taas" postata keittiöstä, ettei kukaan jaksa katsoa niitä kuvia... Mutta viimeksi olinkin kuvannut sitä joskus keväällä, että heh ihan hyvinhän nämä pystyi julkaisemaan :D

   Poista
 4. Teidän keittiö on niin kaunis!

  VastaaPoista
 5. Teidän keittiö on tosi kaunis, ja samoja pohdintoja on käyty meilläkin kun keittiötä suunniteltiin. Meillä oli tilaa reilusti, mutta siitä haluttiin jättää mahdollisimman väljä. Meillä säilytystila on myös pieni haaste, koska kodinkoneita on vähän enemmän kuin normaalisti, sekä jäteastioita myös. Loppujenlopuksi varsinaista säilytystilaa jäi aika vähän, mutta onneksi tavaraa voi aina hieman karsia (vieläkin olisi varmasti karsittavaa) :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten ihan totta, että koneet, laitteet ja roskis vie yllättävän paljon tilaa. Sitä aluksi jopa mietittiin että jos olisi tuo allasseinä riittänyt ja sen jatkaminen käytävän puolelle, mutta sitten tajuttiin että vaikka siinä on allasseinällä kolme metriä tilaa kaapistoille, niin ei olisi mahtunut kuin yksi kapea laatikosto (koska uuni, roskis, tiskikone, kylmälaitteet...). Ja teillä tietty vielä enemmän kun koneita enemmän. Mutta tuo jää usein jotenkin ajattelematta miten suuren määrän ne tilaa vie...

   Poista
 6. Kaunis ja toimivan tuntuinen keittiö. Aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toimivuus on erityisen tärkeää juurikin keittiössä ja eteisessä. Jos ne on kunnossa, on arki huomattavasti helpompaa :)

   Poista
 7. Mielettömän hieno keittiöratkaisu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi visuaalisuuden lisäksi myös erittäin toimiva :)

   Poista
 8. Hei, löysin vasta blogisi!
  Keittiökauppoja hieron paraikaa, kysyisin mitä materiaalia teidän taso on? Saisiko siitä lähempää kuvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva kun löysit tänne ja lämpimästi tervetuloa :)

   Keittiön taso on kivikomposiittia, joka on 95% kvartsia. Tein aiemmin vähän kattavamman jutun keittiötasoista ja niiden valinnasta. Löydät sen postauksen täältä http://www.oblik.fi/2016/03/komposiittitasot-keittiossa.html

   Siellä on myös muutamia lähikuviakin tasosta :)

   Poista
 9. Tämä postaus on tosi hyöydyllinen, havainnollinen ja innostava. Katsoin kuvat moneen kertaan ja ihailin keittiön selkeyttä ja toimivuutta. Kaapistot ja laatikostot, hyvät laskutilat kaikissa työpisteissä ja tuo matalampi taso ikkunoiden edessä (loistava leipoessa, taikinaa vatkatessa ym.) vastaavat kaikkiin työskentelytarpeisiin keittiössä. Lisäksi keittiön levollinen kauneus miellyttää silmää. Huikean hieno kokonaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi :)

   Nuo ovat juuri ne seikat, joita itse mietimme kaikista tarkimmin - hyvät laskutilat, matalampi taso, riittävät kaapistot ja laatikkotilat...

   Lopputulokseen olemme oikein tyytyväisiä itsekin - se jopa ylitti toiveemme ja ajatuksemme valmistuttuaan.

   Poista
 10. Tää on niiiiin kaunis ja inspiroiva. Mä tykkään näistä selkeistä linjoista.

  Mulla on sun postauksia lukiessa välillä sellainen "yllytähulluaolo". Vähän jo tekisi mieli päästä remppaamaan jotain isompaa :D Täytyy laittaa seuraavia projekteja äkkiä tulille - oli se sitten kotona, maalla tai muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää tykkään kanssa! Ja hei - yllytähulluaolo tuli täälläkin Tyynelän vierailun jälkeen :D :D. Pienet projektit (ja vähän suuremmatkin) pitää vaan mielen virkeänä ;))

   Poista

 

Newsletter

Widgets