Top Message

www.oblik.fi

OUT OF THE BOX / SISUSTUSTYYLEISTÄ

Sisustus on itselleni suuri intohimon kohde ja harrastus. Pidän siitä, että ymärilläni on kaunista ja ennenkaikkea persoonallista. Oma tyylini on vaihdellut vuosien varrella jonkin verran ja on tullut kokeiltua mm. maalaisromanttista ja "bling-bling" tyyliäkin. Kumpaakaan edellämainituista ei kotonani kauaa näkynyt ja ajan saatossa käsitys omasta tyylistä on vahvistunut. Pysyvää on kuitenkin aina ollut se, että kotonamme on ollut jotakin itsetehtyä tai tuunattua - oli tyylisuunta sitten mikä tahansa. Niistä välittyy itselleni kutsuva ja lämmin fiilis, ja sellaisten asioiden kautta sisustuksesta tulee myös läheisempi. Makuasioista ei voi kiistellä, ja tuo totuus pätee myös sisustukseen. Oma silmä on paras sanomaan mikä tuntuu hyvälle. 

Osallistuin viikonloppuna Tomi Kouvolan vetämälle sisustuskurssille, jossa tehtävänä oli suunnitella ylellinen tyyli kuviteltuun kohteeseen. Etukäteen oli määritelty tiettyjä toiveita, jotka piti ottaa huomioon (mm. kuinka monta istumapaikkaa pitäisi pöydän ääreltä löytyä, millainen perhe asunnossa asuu, mihin tarkoitukseen asuntoa käytetään ja tiettyjä asioita, joita piti mahduttaa määriteltyihin tiloihin). Niinsanottu luksustyyli on todella kaukana omastani. Tämä pakotti astumaan ulos omista normeista ja totutusta tyylisuunnasta. Tuntui kuin olisi suunnitellut aivan päinvastaista kotia kuin itselle: ei budjettirajoituksia, ei lapsiperheen vaatimuksia materiaalien ja käytännöllisyyden osalta, ei tilarajoituksia (suuret yhteneväiset tilat pienten huoneiden sijaan)... Yhtäkkiä huomasin, miten haastavaa onkaan astua "out of the box". 
Sitä tottuu niin nopeasti siihen omaan juttuunsa, että asettuminen toisenlaiseen tyyliin on haastavaa. Samaan aikaa kuitenkin hoksasin, miten opettavaista se olikaan. Sain päivän aikana aika monta ahaa-elämystä ja jäin jälkikäteen miettimään sitä omaa tyyliä vähän tarkemmin. En pysty varmastikaan koskaan asettumaan tiukasti mihinkään tiettyyn tyylisuuntaan. Eikä se toki ole tarkoituskaan. Rakastan niin monia sävyjä, tyylejä ja tunnelmia, että niiden yhdisteleminen on itselleni ominaista. Sehän tästä jutusta tekee myös hauskaa! 

Omassa kodissamme suuret elementit ja sisustuksen pohja pysyy kuitenkin usein aika pelkistettynä ja skandinaavisena. En kuitenkaan koe, että puhdas minimalistinen skandityylikään olisi ihan minua. Pidän kovasti tietyntyyppisestä runsaudesta ja syvyydestä, jota puhdas minimalistisuus ei ole. Toisaalta liika runsauskin tuo levottoman tunnelman. Siis minun mielestäni. 
On vapauttavaa, että tuntee mikä itselle sopii ja millaisessa ympäristössä itse viihtyy. Ei tarvitse asettua tiukasti mihinkään tiettyihin trendeihin tai tyylisuuntiin vaan voi sekoitella niitä juuri niin paljon kuin itselle hyvältä tuntuu. Tämän kurssin tehtävän myötä jäin myös pohtimaan mikä on kenenkin mielestä ylellinen tyyli? Toinen näkee ylellisyyden kiiltävissä pinnoissa, toinen vahvoissa väreissä, kolmas taiteen käyttämisessä jne. Onneksi oikeaa vastausta ei ole olemassakaan!

Ja sitäpaitsi - sain myös pari ideaa, joita voisin hyvin kokeilla myös omaan kotiini ripauksen ylellisyyden tunnelmaa tuomaan. Ei sen tarvitse olla sitä blingiä, ylellisyys voi tarkoittaa monia eri asioita, joista voi poimia ne itselleen eniten kolahtavat jutut ympärilleen. Sisustaminen on hauskaa kokeilua, eikä sen tarvitse olla staattinen tai pysyvä. Mukavintahan siinä on se, että tyylejä ja tunnelmia voi miksailla omiin mieltymyksiin sopiviksi, eikä se ole niin vakavaa!

Onko sinulla joku tietty valittu tyylisuunta, jossa koitat pysyä, vai koetko eri tyylien miksauksen enemmän ominaiseksi? Olisi kiva kuulla myös millä sanoin te lukijat kuvaisitte omaa kotianne tai sen tyyliä! Omaa kotiani kuvaisin juuri nyt kahdella sanalla: skandinaavisesti boheemi. Mitä se sitten ikinä kenellekin tarkoittaa :).

Jutta

 1. Teillä on ollut inspiroiva päivä ! Innolla odotan omaani...

  Jaa-a, uskonpa, ettei minun tyylisuuntaa kannata lokeroida mihinkään. Aina kun luulen olevani modernin sisustuksen kannattaja, niin löydön jonkun uudenkin jutun siihen sekoitettavaksi. Mutta enpä taida halutakaan jymähtää vain yhteen. Aikakin muuttuu, miksei hieman ajatuksetkin. Tiedän varmaan paremmin, että mistä en tykkää. Mietin aina ostoksia tehdessä, että onko tämä oikeasti se mitä haluan kotiini...joskus jää tavara hankkimatta kun tajuan, että ei se ole, vaikka olisikin kaunis esine. Vältän nykyään hankkimasta mitään turhaa kotiini. Mutta summa summarum, ehkä se lähin tyylisuunta on modernihko skandinaavinen kotoisilla sukkaläjillä höystetynä :D Hahaa !

  Mukavaa sunnuntaita Jutta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana. Ja parasta oli kaikki ne uudet tuttavuudet <3. Harvemmin sitä varmaan löytyy mitään puhdasta tyylisuuntaa, ja se tekeekin kodista persoonallisen. Liian harkittu tyyli (jossa ei ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen) on usein vähän "kylmä". Mutta sekin on kyllä katsojan silmässä. :) Oikein kivaa päivää myös sinulle :)

   Poista
 2. On varmasti ollut mielenkiintoinen kurssi! En tiedä osaanko kuvata meidän kotia yhdellä sanalla. Se kun on aikamoinen yhdistelmä eri tyylejä. Kerroksellinen, kotoisa ja hitusen boheemi voisi olla sopivia adjektiiveja. Oma makuni on myös muuttunut hieman vuosien saatossa, mutta nyt uskon löytäneeni oman tyylini. Bling bling ja maalaisromanttisuus ei iske täälläkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama juttu siis kuin täällä. Suoranainen blingi tai kimallus ei kyllä iske yhtään, mutta toiselle se voi olla se omin tyylisuunta. Onneksi makuja on monia, ettei kaikki asuta samannäköisissä kodeissa :) Kerroksellisuus on yleensä hyvä juttu - siitäkin tulee enemmän sitä helposti lähestyttävää tunnelmaa sisustukseen.

   Poista
 3. Mielenkiintoista! En ole ajatellutkaan, että joku haluaisi pysyä tietyssä kategoriassa tai jäsentäisi kotiaan tyylitittelin kautta. Itse teen vain valintoja, jotka tuntuvat kivoilta ja toimivilta. Tavoitteeni on jonkinsorttisen luonnollisen vaivattomuuden luominen ja kaiken epäolennaisen minimoiminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on todella toimiva ohjnuora - valinnat jotka tuntuvat kivoilta ja ennenkaikkea toimivilta. Sisustusohjeesi kuulostaa aivan täydelliseltä :)

   Poista
 4. Onpa teillä ollut hieno päivä ja tuosta tyylin hausta tunnistan myös itseni. Ja myönnetään mulla on ollut omat tyylikriisini ja voi olla, että sellaista käyn läpi parhaillaan. Kodikkuuden kaipuussa mullakin on ollut romanttisempi kausi ja industria-juttuihinkin ihastuin.
  Nyt mä olen määritellyt tyylin enemmänkin tunteen kautta ja haen omaan kotiin sitä oikeanlaista "hyggeä". Mun on vaikea määritellä sitä sanaa tai tyyliä, mutta Köpis visiitin kaikki haikailemani sisustusasiat tuntui jäsentyvän hyggeen ja siitä tuli ohjenuora oman kodin sisustamiseen.
  Ylellisyys on mulle hyvälaatuisten materiaalien käyttöä ja sellaista luksusta, jonka tuntee kaikilla aisteillaan ja kokee toimivuudessa. Ei välttämättä siis blingblingiä laisinkaan. Mun silmään teidän ihana messinkihana on ylellinen. Oman kodin kohdalla hyggen kaipuun rinnalla pyörii sana elegantti, mikä saattaa kuulostaa kaukaiselta vauva-arjessa, mutta se on mielessä valitsin sitten vaatteita tai sisustin kotia. Elegantti hygge - siinäpä mulle pähkinä purtavaksi. Ja se miten muut näkee meidän kodin on asia erikseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika muuttaa ihmistä ja nyt se tyyli, joka tuntuu omalta saattaa olla viiden vuoden päästä todella kaukainen ajatus. Onneksi koko kotia ei tarvitse silloinkaan yleensä uusia, vaan riittää että vaihtaa pieniä juttuja. Niillä syntyy usein se kokonaisuuden kannalta merkittävin asia. Ainakin silloin kun se pohja on kunnossa.

   Elegantti hygge kuulostaa varsin hyvälle määritelmälle :) Samaa mieltä olen kanssasi myös tuosta ylellisyydestä, ei sen tarvitse olla sitä blingiä ja kimallusta, vaan juuri tuota mitä kirjoitit.

   Poista

 

Newsletter

Widgets