Top Message

www.oblik.fi

Keittiöremontissa huomioitavaa!!!

Tässä meidän remonttipuuhien keskellä tuli mieleen koota ylös muutamia keittiöremontissa huomioitavia asioita. Näistä toivottavasti olisi hyötyä myös teille muille, jotka keittiön uudistusta vielä suunnittelevat/miettivät. Ennenkaikkea tämä on lista meille itsellemmekin. Kyseessä EI OLE KAIKENKATTAVA REMONTTISUUNNITELMA, vaan lähinnä asioita, jotka itsellemme on tämän matkan varrella tullut eteen. Osa on varmasti itsestäänselvyyksiäkin, mutta itse ainakin huomasimme muutamia juttuja vasta hieman "liian myöhässä".

Samaan hengenvetoon fiilistelen inspiskuvilla, joista saa pientä osviittaa meidän tämänhetkisistä touhuista, tai minkälaisia asioita on joko toteutus- tai ainakin suunnittelulistalla juuri nyt  ;)

1. Lupa-asiat
Taloyhtiössä kannattaa selvittää etukäteen, mistä asioista ollaan velvollisia A) ilmoittamaan, B) hakemaan lupa. Pääsääntöisesti voisi ajatella, että aina kun kiinteisiin rakenteisiin, sähköihin tai vesipisteisiin kosketaan - on lupa haettava. Usein kuitenkin myös ilmoitus riittää, kuten meilläkin. Suunnitelmat saattaa joutua myös esittämään taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. (Kiinteistöille on omat säädöksensä erikseen, ja lupa-asioita hoitaa oman kunnan tai kaupungin rakennusvalvonta.)

2. Lattiamateriaalit
Keittiöremontin yhteydessä on hyvä miettiä tullaanko lattiapinnat uusimaan samalla. Mikäli kaappien paikkoja vaihdetaan, usein kiintokalusteiden alta paljastuu jotakin muuta tai ainakin eri kuntoista lattiaa kuin muualla huoneessa. Tässä kohtaa uusiminen myös on helpompaa, sillä onhan huone tyhjä jo valmiiksi.

Verkarannan keittiöprojektissa lattiaan ei kosketa, sillä alakaappien paikkaa ei tulla vaihtamaan, eikä saareketta siirtämään. (Tämän olisin mahdollisesti halunnut tehdä, mutta kun ei tullut lattianmaalausvaiheessa sitä ajatelleeksi.) Joten nyt saarekkeen alta paljastuisi vanha maalaamaton ja eri kuntoinen parkettipinta.

 

3. Välitila/taustaseinät
Mikäli kaappeja tullaan purkamaan taikka siirtämään, kannattaa jo etukäteen miettiä mitä välitilalle/ taustalla olevalle seinälle tehdään. Usein kaappien takaa paljastuu ruma ja käsittelemätön levyseinä (ainakin osittain). Joskus voi olla helpointa levyttää seinä kokonaan uudelleen, jolloin tukipuut saadaan oikeille paikoilleen kätevästi ja sähkövedot saa vietyä seinien sisään. Uusi pinta on myös helppo käsitellä uudelleen haluamallaan materiaalilla.

Meillä tämä toteutetaan "tasoittamalla" kaappien takainen levyseinä uudelleen, eikä laattoja välitilasta pureta vaan uusi pinnoite tulee koko seinään ja tarkoitus peittää myös laattojen kohdat. Uusia levyjä ei siis laiteta.

 


4. Sähkö- ja putkivedot
Jos keittiösi kokee suuremman remontin, on tässä kohtaa hyvä pysähtyä miettimään asioita sähköjen ja vesiputkien osalta. Remonttivaiheessa ne on paljon helpommin muutettavissa, kuin remontin jälkeen myöhemmin. Oleellista on myös miettiä vesipisteen paikkaa - jos se on epäkäytännöllinen juuri nyt, saa sen vielä tässä kohtaa muutettua.

Meillä sähkövedot tuli eteen yläkaappien purkamisen yhteydessä, sillä keittiön ainoat pistorasiat oli vedettynä loisteputkivalaisimiin, jotka tietysti oli yläkaappien pohjassa kiinni. Nyt kun välitila pinnoitetaan uudelleen, on mietittävä valmiiksi jo kuinka paljon ja missä niitä pistorasioita todella tarvitsee. Putkivetoja meillä ei uusita, vaan vesipiste jää entiselle paikalleen.

5. Vanhat kalusteet
Toisinaan vanhat kalusteet ovat aivan hyväkuntoisia edelleen, kuten allekirjoittaneen taloudessakin. Kannattaa miettiä onko näille jotakin muuta hyötykäyttöä itsellä, tuleeko mieleen jotakin tuttua joka saattaisi kaappeja tarvita tai sitten kannattaa olla yhteydessä oman alueensa kierrätyskeskukseen. Ainakin Turun suunnilla he tulevat jopa hakemaan kaapit pois tieltä ilman maksua.

Lisäksi tässä kohtaa voisi miettiä myös onko kaikkea ylipäänsä tarpeellista uusia, vai voisiko joitakin maalata, maalauttaa, korjailla muuten? Verkarannassa alakaapit jätettiin sellaiselleen, ja maalattiin. Kun suunnitelmaamme teimme, huomasimme ettei meillä todella tarvita niin paljon kaappitilaa kuin mitä meillä nykyään on. Hyvänä keinona suosittelen tyhjäämään osan kaapeista, ja katsomaan paljonko mahtuisi uudelleen järjestelemällä vähempään kaappitilaan. Turha sinne tilaan on tunkea maksimimäärä kaappeja, jos niitä ei todellisuudessa niin paljon tarvitse.

Toistaiseksi omat yläkaappimme on kannettu vintille odottamaan, sillä saatamme tarvita näistä jonkin pienen palasen/osan muihin projekteihimme. Mikäli ne kuitenkin osoittautuu tarpeettomiksi, tarjoamme niitä tuttavan mökille jossa remonttia ollaan tekemässä.

Myös nettihuutokauppaan voi laittaa ilmoituksen. Kannattaa siis muistaa kuvata kaapit jo ennen purkamista, jolloin on paljon helpompi hahmottaa millaisesta kokonaisuudesta on kysymys kun alkaa myymään näitä eteenpäin. Kasatusta levypinosta kun ei hullukaan ota selvää, minkä kokoisen keittiön/muun tilan tuosta nyt saisi.

6. Kodinkoneet
Tämä onkin eniten euroja vievä osa-alue. On hyvä miettiä tarpeellisten kodinkoneiden uusimista jo ennen kuin remonttia aletaan tekemään. Mikäli koneet ovat hyvässä kunnossa - usein ne pitää huomioida uudessa suunnitelmassa jo, eikä niiden kokoa pystytä muuttamaan. Jos taas koneet olisi muutenkin tarpeellista uusia, on enemmän suunnitteluvaraa kokonaisuuden rakentamisessa. Tällöin uudet kodinkoneet voi ostaa juuri sen levyisinä/korkuisina mihin ne omassa uudessa keittiössä on tarkoitettu mahtumaan.

7. Valaistus
En malta olla laittamatta valaistusta omaksi kohdakseen. Tämä jää yllättävän monelta huomioimatta, taikka sitten siihen palataan vasta keittiön valmistuttua. Ja silloinkin yleensä näin; "Ai niin, mitenkäs se kattolamppu". Ei, ei, ei ei!!! Keittiössä on oltava kunnon valaistus, ja mielellään kohdennettuna. Vaikka katto-/yleisvalo oliskin hyvä, eletään meillä Suomessa 70% vuodesta sellaista aikaa, kun illalla on pimeää jo 6-7 aikaan viimeistään. On todella turhauttavaa jos valaistus on pielessä. Tai ehkä ennemmin niin, ettei sitä huomaa jos se pielessä on - mutta kun työskentelet keittiössä jossa se on huomioitu - huomaat eron varmasti!

Valaistuksen väriin kannattaa kiinnittää huomiota, ja keittiössä (kuten usein myös muissa tiloisssa) lähimpänä luonnonvaloa oleva valon väri on se paras. Kelvineitä kannattaa lamppujen kyljestä tiirailla. Perussääntönä voidaan sanoa, että 5500K olisi optimaalinen valaistuksen väri keittiössä (ei liian kylmä/sinertävä, ja lähimpänä valkoista valoa). Hehkulamppu on usein n.3000K, jolloin valon väri on kellertävä ja lämmin. Tämä ei työskentelyvalona toimi kovin hyvin - tunnelmavalona kylläkin ja tottakai myös valaisimella itsellään on suuri merkitys miten se valoa näyttää/johdattaa/kohdentaa.


Tällaista tällä kertaa :) Vinkkejä saa antaa tännekin päin, jos jotakin oleellista pitäisi meidänkin vielä ottaa huomioon. Ammattilaisiahan me emme todellakaan ole, mutta joskus sitä kannattaa olla rohkea ja hullukin. Jos ei kokeile, ei onnistu koskaan!

- J -

Kuvat http://pinterest.com/juttaemilia/kitchens/

  1. Nyt sinä annat minulle ispiraation, en pidä keittiöstä ollenkaan ja tuohon samaa haluaisin ryhtyä. mutta on sen verran isompi projekti etten taida yksin aloittaa, kutkuttaisi kyllä. Tsemppiä teille, tuo oli hyvä muistilista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin silloin itse... Keittiö saa jäädä johonkin parempaan aikaan, kun se on niin suuritöinen projekti. Toisin kävi. Eräänä päivänä vaan tuumasta toimeen sen enempiä miettimättä. Ja nythän se on pakko viedä loppuun kun kerran paikat on auki revittyinä :D

      Poista
  2. Täältähän löytyikin mukava blogi..klikkasin itseni lukijaksesi...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, ja tervetuloa!! Toivottavasti täältä löytyy jatkossakin mukavia juttuja. Hauskaa viikonlopun odotusta :)

      Poista
  3. Hyvät vinkit, neuvot ja ohjeet olet listaillut :).

    Tällainen listanen pitäisi kyllä antaa jokaiselle keittiöremppaa tekevälle jo ennen ovien yms valintaa. Niin siis, kun monesti kaikki näyttää niiiiin unelmalta ja helpolta kuvastoissa ja keittiöesittelyissä. Totuus on monesti toista ja ylläreitäkin joskus tulee. Varsinkin remonteissa ja vanhoissa taloissa tuota pähkäilyä riittää :9
    Mukavaa iltaa sinne teidän ihanaan avaraan kotiin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Soili! Nämä on tällaiset "pienen remontin" ohjeet. On tietysti eri asia jos uutta keittiötä suunnittelee taikka kokonaisuus on laajempi. Silloin on varmasti syytä käyttää apuna ammattilaisiakin.

      Meillä pikku pintaremontti on toistaiseksi onnistunut lähes kokonaan omin voimin ja näitä ikäänkuin itsestäänselvyyksiä on tullut meillekin yllätyksenä :) Ne vain unohtuu siinä huumassa kun uutta suunnittelee. Kuten esim tuo valaistus ja pistorasiat, taustaseinä jnejnejne...

      Oikein ihanaa viikonloppua sinulle!

      Poista

 

Newsletter

Widgets