Top Message

www.oblik.fi

PIKKUSISKON KOTONA: UUTTA ILMETTÄ VINYYLILANKULLA

Kaupallinen yhteistyö: Cello Pikkusiskoni valmistui uuteen ammattiin kesäkuussa ja samoihin aikoihin osti itselleen oman kodin. Pieni kaksio on pohjaratkaisultaan kompakti, mutta erittäin toimiva. Itseasiassa olen joskus itsekin asunut tässä asunnossa hetken aikaa nuorempana. Koti ja paikka oli siis itselleni tuttu, joskin oman asumiseni jälkeen kodissa oli tehty mm. putkiremontti ja sen myötä kylpyhuone kokonaan uusiksi. Muutoin asunto oli pienen pintaremontin tarpeessa, joskin oikein siistissä peruskunnossa. Lattiassa oli keittiötä ja kylpyhuonetta lukuunottamatta muovimatto ja seinät osittain tapetoitu, osin maalattu. Parvekkeellinen kaksio sijaitsee metsän laidalla, korkean kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Näkymät metsään ovat todella levolliset ja seesteinen tunnelma kodissa muutoinkin 10+. 

Asunnon oston jälkeen siskoni alkoi puhumaan remontista ja tarkoituksena oli uusia paitsi lattia, myös keittokomero ja makuuhuoneen vaatesäilytys. Tässä kohtaa keksin lähteä keräämään vastavalmistuneelle siskolle valmistujaislahjaa, josta jäisi pysyvämpi muisto ja joka tulisi todellakin tarpeeseen. Soittelin ennen juhlia sukulaisia läpi ja saimme kerättyä lahjakassaan yhdessä mukavan summan rahaa, jolla saimme ostettua yllätyksenä siskolle uuden lattian! Asennuksen päätimme hoitaa isän kanssa kimpassa ja näin säästää asennuskustannuksissa. Valmistujaisjuhlissa siskolle ojennettiin lahjakortti kodin uuteen lattiaan ja sen asennukseen. 

Toiveita kysellessä esiin nousi selvästi pari asiaa ylitse muiden: koiratalouteen sopiva, kosteutta sietävä ja helppohoitoinen. Laminaatti pyyhittiin materiaaleista ensimmäisenä pois listalta, sillä siskon koira suorastaan pelkää laminaatin "kopinaa" ja liukkautta. Aidot puumateriaalit taasen väistyivät listalta myöskin koiran vuoksi - ulkoilun jälkeiset rallit ja juokseminen pienessä asunnossa kun saisi varmasti aikaan naarmuja ja jälkiä lattiaan alta aikayksikön. Hektistä vuorotyöarkea elävä sisko ei innostunut myöskään lattian huoltamisesta, vaan toivoi pintaa joka pysyisi helpolla hoidolla hyvänä mahdollisimman pitkään. 

Päädyimme lopulta vinyylilankkuun, joka on muuten noussut todella suosituksi lattiamateriaaliksi viimeisen vuoden-parin aikana erityisesti lapsi- ja eläinperheissä. Todella moni asiakkaistanikin on valinnut kotiinsa myös tuon materiaalin sen kestävien ominaisuuksien vuoksi.


Vinyylilankun valinta


Materiaalin päätöksen jälkeen tuli se vaikein osuus - mallin ja pinnan sävyn valinta. Vietimme aikaa ensin mallikirjojen parissa ja sen jälkeen lähdimme K-Rautaan katsomaan mallipaloja suurempana pintana. Tepastelimme hyllyjen välissä erilaisten palojen päällä sukkasillamme ja kokeilimme naputtaa niitä kynsillä. Mikä kopisee vähiten, missä pinta on eläväinen, mikä tuntuu liukkaalta, mikä lämpimältä...? Koska alle päätettiin jättää vanha muovimatto, päädyimme vinyylikorkin sijasta vinyylilankkuun. Muovimatto alla kun ajaa myös askeleristeen asiaa ja lisäksi halusimme välttää ovien lyhentämiset - uuden lattiapinnan toivottiin siis olevan mahdollisimman ohut, mutta kuitenkin mahdollisimman pehmeä. Cellon valikoimista löytyi kohtuuhintainen vinyylilankkumallisto, jossa oli useitakin eri värisävyvaihtoehtoja. Cello on K-Raudan oma ´in-house´ -merkki, jonka vinyylilankkumallisto oli paitsi kuosivalikoimaltaan kattava, myös neliöhinnaltaan kohtuullinen (värisävystä riippuen 32,90-34,90e/m2 välissä). 

Ulkonäöllisesti lattialta haluttiin mahdollisimman luonnollistä sävyä ja pintakuviointia. Pieneen kotiin valittiin malliston vaalein pinta - Helsinki nimeltään. Mallipalanen kannettiin vielä asuntoon ennen lopullista päätöstä ja varmistettiin ettei se taita sävyä ei-toivottuun suuntaan tilassa, johon lattia on tulossa. Parin päivän pohdinnan jälkeen valinta oli valmis ja lattia laitettiin tilaukseen. Kulutuksenkesto/käyttöluokka näissä Cellon vinyylilankuissa on muuten 34, jota käytetään myös mm. julkisissa tiloissa. Kosteutta vinyylilankut kestävät erinomaisesti, joka on iso plussa tällaisessa kodissa, jossa varsinaista kuraeteistä tai erillistä eteistä ei ole, vaan sisään tullaan suoraan huoneistoon ja kompaktiin eteiskäytävään. 

Vinyylilankun asennus

Olemme asentaneet usemapaakin lattiaa aiemmin ja erityisesti isälläni oli kokemusta tällaisista projekteista. Vinyylilankusta sen sijaan emme kumpikaan olleet käytännössä asennuskokemusta haalineet, joten pieni jännitys oli ilmassa ennen aloitusta, että miten tämä mahtaa lähteä sujumaan. 


Paketin mukana tulevat ohjeet oli nopealukuiset ja antoivat odottaa, että kyse ei tosiaan ole mistään rakettitieteestä. Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Sisko oli mukana asennuspuuhissa ja ensikertalaisena lattia-asentajana hoiti homman kotiin 10-0. Lukkopontillinen lankku oli nopea latoa ja sitä oli helppoa leikata. Alle jäi tosiaan vanha muovimatto ja väliin laitettiin suojapaperia (jottei lankut tartu muovimaton pintaan). Remonttipaperia ostettiin pari isoa 30m2 rullaa ja levitettiin sitä aina yksi vuota kerrallaan muovimaton päälle ennen lankkujen asennusta.

Siinä me sitten perheen kesken saatiin n.12 tunnin aikana koko 40 m2 asunnon lattia asennettua. Jaettiin homma tosin kahdelle päivälle ja osa ajasta kului myös tavaroiden ja kalusteiden siirtelyyn, joka pienessä asunnossa on melko haasteellista hommaa. Onneksi irtotavarat oli pakattu laatikoihin jo etukäteen, joten siirreltiin niitä sitten aina kulloinkin eri huoneeseen, jossa asennusta tehtiin. Pienenä miinuksena täytyy todeta, että pontit olivat kovin ohuet, joten niiden kanssa sai olla tarkkana ja etenkin alussa piti huomata, ettei astu niiden päälle ennen kuin pontit on paikoillaan. Muutoin asennus sujui kuin tanssi ja tahti oli varsin ripeää!

Kodin äänimaailma


Cello Helsinki -vinyylilankun pohjassa on valmiiksi integroitu askeläänieriste, joka vaimentaa ääntä entisestään ja sai äänimaailman muuttumaan vielä entistä kodikkaammaksi. Moni ei tule muuten ajatelleeksi lattian valinnassa sitä, miltä koti kuulostaa uuden lattian myötä, vaan yleensä pohditaan vain ensisijaisesti sitä, miltä koti näyttää ja miten lattiaa hoidetaan. Kodin materiaaleja valitessa pitäisi minusta kuitenkin muistaa käyttää useampaa aistia näön lisäksi: kuulo, tunto ja myös haju - kaikki niistä ovat tärkeitä lopputuloksen miellyttävyyden kannalta.


Lattia toi asuntoon valtavasti lisää valoisuutta ja viimeisteltyä ilmettä. Eikä kyllä ihme, sillä lattiahan on yksi suurimmista pinta-aloista, mitä kodissa näkyvillä onkaan. Onhan sillä siis todellakin suuri merkitys! Sen lisäksi lattia on ehdottomasti se osa kodin materiaaleista, joka joutuu suurimmalle käytölle ja rasitukselle. Sen valintaan kannattaa siis todellakin käyttää aikaa ja pikkuisen vaivaakin. Stailasin vielä lattian valmistuttua kotiin vähän uutta ilmettä Cellon syysmalliston sisustustuotteilla. Kävin kesällä katsomassa näitä tuotteita Cellon showroomilla muissa merkeissä ja ihastuin jo silloin erityisesti tuohon vihreään Kelo nukkamattoon. Vihreän lisäksi samaa mattoa löytyy myös valkoisella pohjalla ja sitten sahramin keltaisella. Ai vitsit, sekin olisi ollut herkku! Koitan miettiä pääni puhki, missä voisin itse käyttää tuota mattoa, mutta tällä hetkellä tila loppuu kesken, äh. 

Muut piensisustustuotteet, jotka näkyvät kuvissa:
- lasikupu, jossa kynttilä sisällä
- musta metallinen jakkara
- lasikupu, jossa sisällä ikikasvi
- tummanharmaa huopakori
- metallinen koroke/teline viherkasville (tulossa myyntiin syksyn aikana, arviolta vk 46)
- ja sitten tosiaan se Kelo nukkamatto


Koska minusta oli todella inspiroivaa kuvata välillä jonkun toisen kodissa, ajattelin kysyä kiinnostaisiko teitä nähdä siskon kotia vähän laajemminkin? Kuvia on muutamia ainakin makuuhuoneesta ja ehkäpä pääsen kuvaamaan myös uutta keittiötä kun se valmistuu. Mitäs sanotte, startataanko tästä pieni minijuttusarja ´siskon kotona´? 


Jutta

 1. Kyllä kiitos, ennen ja jälkeen kuvat remonteista ovat aina mielenkiintoista katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, anomusta siis sisään, että pääsisi kameran kanssa vierailulle vielä uudelleen siskon luokse :)

   Poista
 2. Juttusarja ois kyllä mielenkiintoinen.
  Mikä toi sohva on? Tosi kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Ehdottomasti siis toteutusjonoon :) Sohva on 3:n istuttava IKEA STOCKHOLM. On kyllä tosi kaunis ja hyvä myös istua :)

   Poista
 3. Näyttää hyvältä. Tuo torkkupeitto sohvalla on kaunis! Mistä se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö vain, tykkään hurjasti tästä kodista <3. Torkkupeitto on Marimekon Veljekset -huopa, eli tämä: https://www.marimekko.com/fi_fi/veljekset-huopa-130x180-cm-valkoinen-musta-068701-191

   Samaa löytyy myös ainakin Siirtolapuutarha -kuosissa. :)

   Poista
 4. Todellakin kiinnostaa! Kauniita kuvia ja ihana tuo lattia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, ehdottomasti siis toteutusjonoon <3 Lattia oli minustakin todella kaunis, täytti kaikki siskon toiveet :)

   Poista
 5. Kyllä kiitos, mielelläni lukisin enemmän siskosi asunnosta. Ja jos joskus teen itselle remonttia (nyt asun vuokralla eikä remppaa saa tehdä), niin pitää muistaa vinyylilankku, koiran takia.

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets