Top Message

www.oblik.fi

PALA KAUNEINTA VARSINAIS-SUOMEAOlen asunut elämässäni lukuisissa eri kodeissa ja useilla eri paikkakunnilla ympäri Varsinais-Suomea. Viimeiset vajaa seitsemän vuotta kotipaikkamme on ollut Littoinen. Vaikka olemme muuttaneetkin tuona aikana pariin otteeseen, on silti jatkuvasti ollut selvää ettei asuinalueemme tule muuttumaan. En rakastu tai kiinny helposti seiniin, vaikka vahvasti koti-ihminen olenkin ja se on minulle kaikista rakkain paikka maailmassa. Rakastun kuitenkin seinien sijaan kodin tunnelmaan ja minusta sen voi luoda mihin tahansa tilaan, minkä tahansa katon alle. Yksi asia on kuitenkin viime vuosina tullut yllätyksenä - kotiseutuun voi todellakin kiintyä. Eilen oli ehdottomasti koko talven kaunein päivä - ainakin tähän asti. Otin pitkästä aikaa kameran lenkille mukaan ja nautiskelin siitä kaikesta minkä ympärille olemme kotimme rakentaneet. Koti on siis minulle ja meidän perheelle enemmänkin tunne, kuin pala maata tai lattiaa.

Moni Varsinais-Suomessa asuva käy fiilistelemässä täällä Littoisissa kesällä. Onhan meillä täällä esimerkiksi vastikään mediahuomiotakin osakseen saanut kaunis puhdistettu järvi ja uimaranta. Järven ympäri kulkee lenkkipolkuja ja koko alueella huokuu hyvä tunnelma, sekä historian havina. Paljon vanhoja taloja, upeaa luonnonsuojelualuetta ja tottakai myös se vanha tehdas. Vaikka kesällä tämä paikka onkin mielettömän upea, niin on se sitä myös talvella. Tunnin lenkki järven jäällä ja metsäpolkua pitkin kotiin - mikä voisi olla parempaa? Järven rantaan ulko-oveltamme kävelee alle minuutissa. Oikeasti.

Ja pakkohan se on myös myöntää, että asuminen täällä on melko helppoa. Kouluun kävelee viisi minuuttia ja jalkapallokentälle, sekä jääkiekkokaukaloon matkaa kertyy sata metriä. Turun keskustaan täältä tulee kilometrejä kahdeksan ja lähimpään ruokakauppaan alle yksi. On aika luksusta, että olemme keskellä luontoa, mutta kuitenkin nopeiden yhteyksien päästä kaupungin sykkeestä.


Jos siis vielä meitä hemmotellaan tällaisilla talvipäivillä, suosittelen lämpimästi suuntaamaan nenän kohti Littoista. Nappaa vaikka eväät mukaan ja tule fiilistelemään yhtä Varsinais-Suomen kauneinta paikkaa. Voin olla tietysti puolueellinen sanomaan, mutta rehellisesti voin myös todeta, että tämä on kaikista asumistani alueista kaunein. Ja niitä alueita on kertynyt elämäni aikana taskuun lukuisa määrä. Päiväaktiviteetin arvoisia juttuja Littoisissa on kentällä luistelun lisäksi esimerkiksi Kuoviluodossa eväiden syönti tai ihan vain kauniiden talojen ihastelu reippailun lomassa. Järven jäällä on myös juuri nyt mitä parhaimmat hiihto- ja luistelumahdollisuudet.

Jutta

Ps. Ihmiset ovat täällä myöskin ihania. Ja kentänhoitaja/-jäädyttäjä maailman paras! Jos joku tätä lukiessaan tietää kenestä puhun, saa ehdottomasti ja mielellään välittää kiitokseni hänelle. Niin aktiivista ja työlleen omistautunutta tekijää saa kyllä hakemalla hakea. Joka vuosi meillä on täällä kentät ensimmäisenä kunnossa ja niistä pidetään huolta jatkuvasti. Kiitos!

 1. Littoinen on kaunis paikka. Kuoviluodossa olen ollut häissä ja Littoisissa asunut nelisen vuotta, radan toisella puolella teiltä katsottuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai Kuoviluodossa on ollut joskus myös häät! Ihana paikka <3. Me lenkkeillään koirien kanssa usein radan toisellakin puolen, siellä on tosi kauniita vanhoja taloja myös jonkin verran. Minusta on kiva tutustua alueen rakennuskantaan ja sen ympärille rakentuneeseen miljööseen :)

   Poista
 2. Ja kyllä Littoisista huokuu yhteisöllisyys. Kaiken maailman tapahtumia ja juttuja, joissa on vanhanajan kylähenki.
  Terveisiä vain Liedosta, muttei Littoisista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta kyllä. Terkut takaisin Kaarinan puolelta Littoista ;).

   Poista
 3. Littoinen on upea paikka. Ja tuo vanha Verkatehtaan alue on mielenkiintoista ja erilaista aluetta. On hienoa, että tehdastiloista on tehty asuntoja. Yhdet tutut siellä asuvatkin. Littoisissa on hyvä henki, niinkuin postauksestasikin jo huokuu.
  Ihania talvikuvia, nyt kyllä tekee mieli lähteä retkelle Littoisiin.
  Upeita talvipäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa, miten kaunis ympäristö on täällä säilynyt tehtaan ympärillä. Mekin olemme asuneet tehtaassa, itseasiassa kahdessa eri asunnossakin. Olihan se todella uniikki ja tyylikäs koti. Monesti vieläkin sitä haikeudella muistelen. Tervetuloa vain tänne - laita viestiä ennen niin keitän sulle kahvia :)

   Poista
 4. Kun vielä asuin Turussa, kävin Littoisissa fiilistelemässä näitä teidän nykyisiä kotikulmia ja unelmoin joskus muuttavani sinne. Nyt asun toistaiseksi aivan toisella laidalla Suomea, mutta ehkä vielä joskus unelmani toteutuu näistä kotikulmista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva kuulla, että alue on herättänyt mielenkiinnon myös muissa. Aika usein hämmästelen miten Turun alueella asuville tämä on monelle vieras paikka, vaikka ei sen kauempana olekaan. Mutta ehkä se ei osu niin helposti läpikulkureitille, että jää siksi vähän enemmän anonyymiksi paikaksi. Pidän peukkuja unelmien toteutumiseen <3.

   Poista
 5. Upeat upeat kuvat ihanasta miljööstä!!

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets