Top Message

www.oblik.fi

5 VINKKIÄ: LUOVA TYÖPISTE KOTONA

Iloista uutta viikkoa teille kaikille :). Tänään ajattelin kirjoitella teille hieman kotona työskentelystä ja siitä, miten se meillä on järjestetty. Teen noin puolet työajastani töitä kotona, joten sille on järjestetty tätä varten myös oma tilansa. Itseasiassa työskentelypisteitä on kaksi, joista toinen sijoittuu erilliseen tilaan (yläkerran aula) ja toinen on tämä makuuhuoneen yhteydessä oleva työpöytä. Molemmille näille on oma tarkoituksena, ja tästä syystä ne on myös erotettu toisistaan. 

Vaadin kotona työskennellessäni työpisteeltä ennenkaikkea toimivuutta, mutta myös visuaalisuutta. Koska teen töitä luovalla alalla (sisustussuunnittelu, sisällöntuotanto, brändinrakennus yms.) on erittäin oleellista, että työpöydän äärellä tulee hyvä mieli ja siinä pääsee helposti mukaansatempaavaan flow-tilaan. Koska iso osa töitä tulee tehtyä koneella, on sille osoitettu oma toimiva ja kiinteä paikkansa. Mutta ennen koneelle istumista luonnostelen asioita usein paperille ja koitan sitä kautta aloittaa ideoinnin. Koneen ruudun tuijottaminen kun ainakin itselläni jumittaa ideanystyrät jo heti alkuunsa. Monesti myös DIY-ideat saavat tässä pöydällä alkunsa.

Olen nimennyt tämän makuuhuoneen toisessa päädyssä olevan työskentelyalueen luovaksi työpisteeksi. Tämän pöydän äärellä mietin tunnelmia, värejä, erilaisia kokonaisuuksia ja kirjaan ylös koko projektin kokonaiskuvaa. Kun aloitus on tehty, siirryn toiselle työpisteelle (useinkaan nämä eivät tapahdu peräjälkeen tai välttämättä edes samana päivänä). Tarvitsen rauhallisen työpöydän ja kauniin näkymän, jotta ideoita alkaa syntymään. Tätä ei itselleni tarjoile varsinainen työhuone, sillä siellä minua muistuttaa kalenteri, lasku- ja kirjanpitomapit, sähköpostit, lukuisat muistilaput ja työjonossa olevat asiat. Mutta tottakai tuota toistakin työpistettä tarvitaan - ja siellä myös vietän enemmän aikaa kuin tässä.

5 vinkkiä luovaan työpisteeseen

 1. Huomioi tilan valoisuus! Etsi mahdollisimman valoisa paikka, jotta mieli piristyy ideoidessa.
 2. Sijoita työpöytä mieluiten ikkunan eteen tai sellaiseen muuhun paikkaan, josta näkymä on kaunis ja sitä katsellessa tulee hyvä mieli. 
 3. Älä tuo työpisteelle kalenteria, laskuja, kiinteää tietokonetta tai edes puhelinta >>> Anna ensimmäisten ideoiden syntyä levollisessa flow´ssa.
 4. Luo työpisteelle kodikasta tunnelmaa viherkasveilla. Joko ihan ruukussa, tai ainakin pienessä maljakossa. 
 5. Pidä pöytä siistinä. Älä kerää siihen mitään ylimääräistä ja siivoa pöytä aina lopettaessasi kulloisenkin projektin. Puhdas pöytä luo mielelle tunteen raikkaasta ja uudesta alusta. Ja näinhän jokainen uusi projekti pitäisikin aloittaa.Olen itse päätynyt jakamaan kotiin kaksi työpistettä, mutta usein tämä toki ei ole kaikille välttämätöntä. Toisaalta niille, jotka pitävät toimistoa kotona / tekevät etätöitä, on ihan kaiken a ja o, ettei varsinaisella työpöydällä loju samaan aikaan erilaisia moodboardeja, värikyniä, vihkoja, askarteluvälineitä ynnä muuta sellaista. Tästä syystä meillä toimii parhaiten tämä kahden työpisteen jako. Näin saan myös varsinaisella työpisteellä työrauhan muista keskeneräisistä jutuista. Myöhemmin palaan vielä tuohon toiseen työpisteeseen, johon meille on järjestetty kotitoimiston kaikki säilytys ja tekninen puoli.

Onko teillä kotona työpöytä tai työhuone? Olisi kiva kuulla, miten olette asian ratkaisseet ja onko teillä hyviä vinkkejä työpisteen sijoitteluun?

Aurinkoista maanantain iltaa!
Jutta

 1. Meillä työpiste on olohuoneessa- ei todellakaan mikään hyvä ratkaisu. Kuvienkäsittelyyn tarvitsee kuitenkin sen oman rauhan ja aina se ei onnistu vaikka toinen katsoisi vaan telkkaria viereisellä sohvalla. Kaipaan työHUONETTA, mutta näillä näkymin se ei taida meille mahtua, joten ei auta kun luovia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on juurikin näin. Kuvien käsittely ja kirjoitustyö vaativat kuitenkin jonkin verran keskittymistä. Toisaalta luoviminen antaa varmasti myös oikein hyvät ratkaisut <3

   Poista
 2. Mulla on työhuone ihan omanaan, yläkerrassa myös, koska tarvitsen aika paljon rekvisiittaa ja säilytystilaa aina tarjouksia tehdessäni. Pöytä oli ennen ikkunaa vasten mutta silloin oli selkä ovelle enkä viihtynyt. Nyt on hyvä kun vaihdoin pöydän suuntaa niin että ikkuna on sivulla ja näen ovelle. Toi teidän tapetti järsii mua edelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten usein totta, että selkä vasten ovea on huono homma. Usein se on kuitenkin ainoa mahdollisuus, mutta AINA parempi jos onnistuu sijoittamaan työpöydän siten, että oven suuntaan on mahdollisuus katsoa. Tässä luovalla työpisteellä itselleni on tärkeää ikkunasta ulos katsominen, josta syystä pöytä onkin sijoitettu tähän kohtaan. :) Ja hei - tää tapetti on kyllä todellakin ihana! Ei teille mihinkään menisi? ;)

   Poista
 3. Mulla ei mitään virallista työhuonetta ole kotona- en nimittäin tee etätöitä. Mutta blogia/mutua visuaalista työtä teen läppärillä milloin missäkin. Okei, meitä on monenlaisia: jotkut tarvitsevat rauhaa saavuttaakseen flow-tilan, toiset inspiroituvat hälinässäkin... Kaiken kaikkiaan ihana sun työhuone, sopis kyllä mullekin :D Ja kiitti noista vinkeistä!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa - kaikille sopii parhaiten se oma juttu. On se sitten erillinen työhuone tai vaikka keittiön pöydän vierellä oleva. Virallisessa työ"huoneessa" itselleni on tärkeää se, että saa tavarat säilöön helposti. Sen vuoksi erillinen tila on aika välttämätön sille. Jos en tekisi töitä kotona, en näkisi mahdottomaksi, että itsekin kirjoittelisin läppärillä vaihtuvassa paikassa :)

   Poista
 4. Meillä oli edellisessä kämpässä työhuone keittiön pöydällä, sillä muualle kaksioomme se ei vain mahtunut. Ruokpöytä oli AINA tupaten täynnä tavaraa eikä sen äären mahtunut ikinä syömään kunnolla. Nyt olen niin onnellinen pienestä työhuoneesta!

  Meilläkin näkymä on ulos ja työhuoneen vanhan pöydän ja modernin tapetin yhdistelmä viehättää esteettistä silmää kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta! Jos yhtään tarvitsee mitään papereita tai muuta juttua töitä tehdessä niin keittiön pöydälle ne aina jostakin syystä kerääntyy. Oma työhuone on silloin kyllä luksusta <3

   Poista
 5. Ergonomia on minulle tärkeä eli olen satsannut laadukkaaseen työtuoliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu! Siksi itsekin olen panostanut työtuoliin tässä toisella työpisteellä, missä teen töitä koneella :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets