Top Message

www.oblik.fi

SISÄÄNKÄYNNIN JA ULKO-OVEN UUDISTUSJoku teistä saattaa muistaa, että olen täälläkin puhunut toisinaan siitä, että tulemme vaihtamaan kotimme ulko-oven. Syitä on monia, mutta muutamat oleellisimmat olivat: toimivuus, ulkonäkö ja kuistin rakenteissa olleet vauriot. Kun remontin aikana purettiin koko kuistin lattia maahan saakka rakenteiden kuivauksen ja korjausten vuoksi, ei ulko-ovea vaihdettu samalla, vaan ainoastaan kynnyksen pellitykset uusittiin (vesi oli valunut pitkään sisälle nimenomaan väärin olleen pellin vuoksi ja tästä syystä kastanut + vaurioittanut myös runkorakenteita ja lattiaa vuosien saatossa). Kuistin lattia, villat yms. siis purettiin ja uusittiin. Tässä vaiheessa tiesimme haluavamme uusia myös ulko-oven. Talvi-aikaan toimivuuden kanssa ei ollut ongelmia, mutta heti kun lämpimät ilmat alkoivat, alkoi myös oven hankala käyttö... Koska ovi on todennäköisesti hieman ottanut kosteutta myös itseensä, se on jossakin vaiheessa turvonnut alaosastaan. Mutta koska ovi oli kuitenkin kaikin puolin ehjä ja ajoi asiansa, ei taloyhtiö katsonut asiakseen puuttua oven vaihtoon/vaihtaa sitä samalla. Päätimme kuitenkin uusia sen omalla kustannuksella ja työllä. Nyt vaihdon jälkeen voin vain sanoa, että onneksi sen teimme! Alkoi jo nimittäin pikkuhiljaa nyppiä oven voimakas työntö, jotta sen sai avattua... Ulkonäölliset seikat taas häiritsi todennäköisesti vain minua... 

Koska kuitenkin asumme pientaloyhtiössä, emme yksin voineet päättää millaisen oven voisimme tilalle hankkia. Täysin vastaavaa ei tällä hetkellä enää valmistettu ja koitimme parhaamme mukaan löytää mahdollisimman paljon samaa henkeä olevan mallin, kuin muillakin asunnoilla. Samalla silmäyksellä ei näe yhtiön muita ovia (koska erillistalot), mutta jotakuinkin sama tyyli tuli säilyttää. Jouduimme hyväksyttämään vaihtoehtomme taloyhtiön hallituksella ja lopulta saimme siunauksen tälle uudelle ovellemme ja sen vaihdolle. Uusi ovi löytyi JELD-WENin valikoimista ja itseasiassa vaihtoehtoja oli yllättävän paljon. Pienesti jäi harmittamaan, ettemme voineet yhtiömuotoisen asumismuodon vuoksi valita mitä tahansa mallia, sillä upeita persoonallisia ovia oli niin monia. Aivan alkuun ihastuin tähän oveen, mutta tyyli oli aika kaukana yhtiön muista ulko-ovista. Itseasiassa tämä jäi pyörimään mieleeni vähän liiankin pitkäksi aikaa, sillä hioin jo melkoista sotasuunnitelmaa hallituksen pään kääntämiseksi... No mutta onneksi löysimme kuitenkin oven, joka sopi muulle taloyhtiölle, mutta näytti myös omaan silmäämme juuri sopivan elegantilta ja yksinkertaiselta.Valintamme oli klassinen Function -ovi valkoisena. Ihastuimme oven ulkopuolen symmetriseen uritukseen, koska se toi juuri sopivasti särmää muuten yksinkertaiseen malliin. Lasiruudut olivat myös ehdoton valintakriteeri.

Naputtelimme sitten oven tilaukseen ja tulimme seuraavan haasteen eteen... Mitoitus ei sitten vastannutkaan enää tämänpäivän standardeja. Oli etsittävä tietoa ja kysyttävä myös hieman apuja asiantuntijoilta. Loistava ´Miten valitaan oikean kokoinen ulko-ovi -opas löytyi JELD-WENin omilta sivuilta (täältä). Oven olisi voinut teettää myös vanhaan mittaan sopivaksi, mutta meidän budjettiimme sopi paremmin standardimitoituksella teetetty, jonka lisäksi teimme asennusaukolle pieniä muutostöitä.

Odottaessamme ulko-oven saapumista, ajattelimme että nyt on hyvä aika korjata etupihan kivetys ja tehdä keikkuville betonilaatoille kunnon pohjat. Tuhat kiloa sepeliä, lukemattomia laattojen kantamisia ja rutkasti tasoitusta... Siinä menikin sitten reipas viikko. Samaan hengenvetoon päätimme öljytä portaat ja freesata sisäänkäyntiä muutoinkin. Kun ovi sitten saapui, oli muut uudistustyöt jo hyvällä mallilla. 


Asennuksesta vastasi Pekka ja hänen isänsä. Täytyy kyllä sanoa, että ilman appiukon apua saattaisimme edelleen raapia päätä asennusaukon muutoksen kanssa... Itsehän tyydyin vain antamaan nasevia kommentteja ja ohjeita miesväelle ja jossakin vaiheessa ymmärsin poistua hiljaa takavasemmalle. 

Työvaiheet kulkivat kutakuinkin näin (sivustakatsojana); 

 • - Ensin poistettiin vanha ovi karmeineen, ja kavennettiin oviaukkoa aavistuksen
 • - Tämän jälkeen uusi ovi uusine karmeineen asennettiin paikoilleen (uudet karmit kuuluvat aina mukaan, ja helpottaa näin ollen työtä isosti)
 • - Uudet vuorilaudat asennettiin ja maalattiin
 • - Sisäpuolen karmilistat uusittiin leveämmiksi, jotta kavennettu aukko jäisi niiden taakse piiloon
Viime viikolla sitten saatiin vihdoin viimeisetkin tiivistykset ja maalikerrokset kuntoon vuorilautojen osalta ja voi jummi - olen aivan fiiliksissä siitä, miten paljon koko sisääntulon ilme muuttui. Kuviin on vaikea vangita muutosta, mutta tuntuu kuin astuisi täysin uuteen pihaan ja kotiin. En olisi uskonut miten suuri vaikutus ulko-ovella voikaan olla koko kodin ilmeeseen. Sitä ei tietysti sisältä niin tule katsottua, mutta nyt kun ovi on uusittu, en voi kuin ihailla sitä. Oikeastaan kuistinkin kokonaisfiilis muuttui huomattavasti viimeistellymmäksi, koska uusien pintojen keskellä vanha kulunut ulko-ovi latisti "vähän" tunnelmaa.Ja loppuun vielä muutamia ennen -kuvia sisäänkäynniltä.. Suurin muutos on läheltä katsottuna - kulumia ei voinut enää piilottaa. Mietin vain hiljaa mielessäni, että miten ihmeessä ovi ylipäänsä on saatu tuon näköiseksi vuosien saatossa? Uusi ovi loi omiin silmiini sisäänkäynnin yleisfiiliksen ennenkaikkea eleganttiman ja siromman oloiseksi.

Voilá! Siinä tämä meidän sisäänkäyntimme oven vaihdon jälkeen. On tässä toki vielä paljon tehtävää, kuten sokkelin maalausta ynnä muuta. Mutta pikkuhiljaa. Mitäs sanotte, oliko kaiken neuvottelun ja vääntämisen arvoista uusia ulko-ovi omaan piikkiin (vs. odottaa joitakin vuosia, jotta yhtiö päättäisi uusia kaikkien ovet kerralla)?

Jutta

 1. Todellakin kannatti uusia ovi, sisäänkäynti on aivan ihana! Noin kauniin oven takana asuu vain ja ainoastaan onnellisia ihmisiä.

  VastaaPoista
 2. Kyllä kannatti mielestäni uusia, vaikkakin sitten omalla kustannuksella. Kaunis ja toimiva ovi, hieno lopputulos kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon tosiaan ulko-ovi vaikutti koko yleisfiilikseen. :)

   Poista
 3. Todellakin oli. Sisäänkäynti kaikkine fiiliksineen vaikuttaa mun mielestä todella paljon siihen, miltä koko tila tuntuu, sillä siinä kohtaahan se vaikutelma niin itselle kuin vieraillekin tehdään :)

  Mutta en vain voi ymmärtää, miksi Suomessa on niin tarkkaa se, että kaikki talot näyttävät samalta kuin naapurikin. Monessa muussa maassa juttu on just päinvastainen. Ja niin paljon kivemmalta näyttää omaan silmään talorivistöt, joissa jokaisella on erilainen, eri värinen ulko-ovi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin ihan samaa! Musta se ois vaan niin hauskaa, että ovesta voisi jo päätellä millaisia ihmisiä sisällä asuu. Jos olisin saanut valita täysin vapaasti, olisin ottanut eri värisen ja enemmän yksityiskohtia olevan oven. Mutta oikein hyvä oli näinkin. Teki terää koko sisäänkäynnille ja eteiselle :)

   Poista
 4. Oli sen arvoista. Jo pelkästään se, että ikkunoissa on kirkas lasi ja lasitukset on ryhdikkään kapeat vaikuttaa todella paljon. Tosi kaunis sisäänkäynti <3

  Tää tuli hyvään saumaan - meillä on Tyynelään haussa uusi ovi. Yhtään en oo vielä tutkinut vaihtoehtoja, mutta nykyiseen oon kovin kyllästynyt, kun se ei istu aikakauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä tuosta lasituksen kapeudesta ja ryhdikkyydestä. Hei jee - toivottavasti löydätte jonkun supersymppiksen oven Tyynelään <3

   Poista

 

Newsletter

Widgets