Top Message

www.oblik.fi

ENSIESITTELYSSÄ TYÖHUONE/AULA

Niin vain kului aikaa, ja tajusin etten ole lainkaan esitellyt yläkerran aulan muutosta. Tästä ns. läpikulkutilasta haluttiin saada toimiva, avara ja käytännöllinen. En pidä lainkaan sellaisista alkuperäisen pohjaratkaisun kaltaisista hukkatiloista, vaan haluan kodista funktionaalisen. Sellaisen, jossa jokaisella neliöllä ja tilalla on jokin käyttötarkoitus. Alkuperäisen suunnitelman mukaanhan yläkerta piti olla valmis jo viime vuoden puolella, mutta harmillisten sattumuksien vuoksi tilat saatiin valmiiksi vasta viimeisenä. Alunperin toisessa kerroksessa oli kaksi pientä makuuhuonetta ja tämä aula. Ensitöiksemme kuitenkin purimme kaappeja ja väliseiniä, jotta saimme meidän perheellemme toimivan kokonaisuuden.
Koska kahdesta huoneesta tuli yksi suuri päämakuuhuone, tarvitsimme tilaa työpisteelle. Teen jonkin verran töitä ja opiskelujuttuja kotona, ja sen vuoksi niille oli osoitettava oma tilansa. Kaikenlaiselle askartelu- ja ompelutarvikkeille halusin myös runsaasti säilytystilaa, jottei tarvikkeet pyörisi epämääräisissä pienissä laatikoissa ympäri kotia. Aulan lattianeliöt ovat kutakuinkin runsaat, mutta haasteita asetti jyrkkä viistokatto, sekä portaat. Säilytystarpeen ratkaisemiseen käytimme ehdottomasti eniten aikaa tämän tilan osalta, ja aluksi se tuntuikin lähes mahdottomalta. Viistokaton alle jäävä tila on todella matala, vain 80cm. Tämä tarkoittaa sitä, ettei mikä tahansa kaluste sinne niin vain sopinutkaan. Otimme heti alkumetreillä onneksi yhteyttä Lundian suunnittelupalveluun (josta aiemmin kerroin tässä postauksessa). Se oli jälkikäteen mietittynä todella hyvä ratkaisu.
Lopputulos on osoittautunut sanalla sanoen täydelliseksi. Koko pitkän sivun mittainen hyllykokonaisuus on rakennettu Neljästä eri classic -hyllyn moduulista. 40cm syvä säilytysjärjestelmä kätkee sisäänsä uskomattoman määrän tavaraa, ja silti kaikki lattianeliöt (joissa mahtuu liikkumaan) ovat käytössä. Koko seinän täyttävä säilytysratkaisu ei tee tilaa kuitenkaan lainkaan pienemmän oloiseksi, vaan ennemminkin päinvastoin.  Hyllyt ovat mielestäni ulkonäöltään klassisen tyylikkäät ja ajattomat. Laadukkuus näkyy jokaisessa yksityiskohdassa, sekä kokonaisuuden äärimmäisen hyvässä tukevuudessa. Mistään kohdin ei heilu tai tunnu muutoinkaan huteralta, vaikka moduuli on näinkin pitkä.

Työpöydän sijoitin siten, että se näkyy suoraan portailta tullessa. Tällä hetkellä pöytälevy on vanha jo kaapista löytynyt ikilevy, mutta tarkoitus olisi vaihtaa se mäntyiseen pöytälevyyn, joka alkaisi aivan katon alarajasta ja jatkuisi koko seinän pituuden verran. Samalla saisin toisen pukkijalan poistettua, joka lisäisi käytännöllisyyttä avohyllystä tavaraa otettaessa. Seinälle saatiin viimein myös ihana BEdesignin Deer -hylly*, josta olen haaveillut jo kaksi vuotta. Hyvää kannattaa näemmä odottaa :D.
Ompelukoneen ja siihen liittyvät tarpeet halusin sijoittaa avohyllylle, jotta niitä tulisi myös käytettyä. Kaapin perälle tungettu kone kun jäisi mitä todennäköisemmin vähemmälle käytölle, jos sen esiinottamiseen joutuisi käyttämään enemmän aikaa. Myös tulostin majailee avohyllyllä, vaikkei mikään kaunistus olekaan. Valitsin säilytyskokonaisuuteen kuitenkin myös paljon laatikoista ja ovia, jotta paperit ja muut pientavarat pysyisivät piilossa. Yleisilmeestä olisi tullut helposti levoton, jos avonaista hyllytilaa olisi ollut enemmän.

Vaikka männylle on povattu uutta tulemista jo jonkun aikaa, ei sitä vielä liiemmin ole kotien sisustuksissa näkynyt. Moni muistaa kahdeksankymmentäluvulta kodit, jotka oli täytetty männynvärisillä kalusteilla (ja paneeleilla ja lattioilla ja ja ja...). Koska kotimme on kuitenkin rakennettu tuohon aikaan, tuntui todella luonnolliselta valita lattiaksi ja kalusteiksi nimenomaan mäntyä. Vanhan lattian tilalle asennettiin siis uusi (mäntyinen) lauta ja se käsiteltiin kahdesti osmo colorin sävytetyllä öljyvahalla. Tämä vaalensi puunpintaa aavistuksen ja pitää samalla suurimmat kellastumiset kurissa - vaikka aika tottakai muuttaa puun sävyä väistämättä.
Kokonaisuuden kruunaa värilliset ovet. Tikkurilan värikartasta poimittu sävy G467 (herkkusieni) toimii mielestäni mainiosti männyn parina. Kirjoittelin runkojen ja ovien valinnasta aiemmin täällä. Kaikki portaikon ja aulan seinät saivat myös uuden pinnan. Vanhat tapetit poistettiin ja kaikki seinät tasoitettiin. Tämän jälkeen maalattiin katto ja kaikki seinät. Katon maalaus teki ison muutoksen koko tilaan, ja antoi sille lisää valoisuutta. Vanha maalipinta oli jo sen verran kulunut ja kellastunut, että maalaus oli välttämätöntä. Seinien värisävynä on F487 (höyhen), joka on sävytetty valkoinen. Ei siis oikeasti valkoinen, vaan ennemminkin pehmeä ja lempeä harmaan ja beigen sekoitus. Pieni sävy puhtaan valkoisen sijaan oli hyvä valinta, sillä kokonaisuus näyttää nyt mielestäni kutsuvalta ja kodikkaammalta. Lisäksi vanhat väliovet eivät esimerkiksi pomppaa esille likaisen näköisinä, vaan sulautuu seinän pariksi hienosti. Kuvissa seinäpinta näyttää tosin aika valkoiselta, mutta livenä katsottuna eron huomaa todella hyvin valkoiseen verrattuna (esimerkiksi kaiteet ja katto seinän vierellä ovat puhtaanvalkoisia).
Ja loppuun on vielä aivan pakko laittaa ennen-jälkeen kuvia. Ylimmäinen ennen-kuva on otettu silloin, kun yläkerrassa oli vielä kaksi makuuhuonetta. Toiseksi alimmassa taas jo näkyy tila seinien kaadon jälkeen. Täytyy sanoa, että oli loistava idea tehdä koko yläkerrasta avointa yhtenäistä tilaa. Pieni seinänpätkä jätettiin kuitenkin työpöydän taakse sen vuoksi, että kalustaminen on helpompaa (ja että työpiste ei huutele olemassaolollaan iltaisin nukkumaan mennessä). Vaikka siis ovia ei ole, on nukkumiselle ja työskentelylle saatu molemmille oma selkeä tilansa. Lisäksi valoisuus kaksinkertaistui, sillä nyt kaikista ikkunoista pääsee valo kulkemaan läpi koko kerroksen.

Miten te olette ratkaisseet viistokaton alle jäävän ns. hukkatilan, jossa ei mahdu kävelemään? Ja miltä mänty teidän silmiinne tänäpäivänä näyttää? :) Itse ajattelen, että jestas miten raikas lopputulos - vaikka hetken pohdin etukäteen tulikohan puupintaa vähän liikaa yläkertaan. Ei tullut. Ainakaan omasta mielestäni :)

Jutta

*saatu blogin kautta

 1. Ihana ja varmasti toimiva tila! Mänty lämmittää minua positiivisesti. Kotoa sitä ei löydy (vielä), mutta onneksi mökin seinät ja katto ovat puhdasta mäntyä enkä ole mennyt niitä kuultomaalaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kun löytyy muitakin männystä pitäviä :)

   Poista
 2. Mäntylattia on ihana! Ja niin on myös makuuhuoneen tapetti. Muutos on kokonaisuutena todella onnistunut. Freesi ja kotoisa.

  Maijastiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä tykästynyt siihen kovin itsekin :) Iso kiitos kauniista sanoistasi :)

   Poista
 3. Ei ollenkaan liikaa puupintaa, juuri sopivasti! Aivan ihana lopputulos.
  Viistokaton alaosan hyödyntäminen on kyllä pulmallista. Meillä sitä yläkerrassa ruhtinaalliset 40 cm, eli hankalaa on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla! Oi, onpa tosiaan matala tuo 40cm... Sinne jää inhottavasti kyllä ns. käyttämätöntä tilaa, jos sitä ei keksi jotenkin hyödyntää.

   Poista
 4. Wow miten upea, olisin valmis muuttamaan tuonne ihan milloin tahansa! Vaikka onhan tämä nykyinen opiskelijayksiökin ihan kiva... :D

  VastaaPoista
 5. Ihan todella kaunis ja upea muutos! Iso peukku!

  VastaaPoista
 6. Tosi kaunis lopputulos! Kyllä on muutosta tapahtunut. Ja jestas, tuo Morrisin tapetti on kyllä ihana, sopii loistavasti teidän talon henkeen.

  Meillä oli vanhassa talossa melko samankaltainen yläkerta, ja kalustejärjestyskin miltei jetsulleen sama sänkyä ja työpistettä myöten. Me ratkaisimme hukkatilan niin ikään sijoittamalla matalaan osaan säilytyskalusteita, meidän tapauksessa tähän kohtaan tuli vaatesäilytys, sillä tilassa ei ollut ehjää seinää vaatekaapille. Ratkaisu oli kyllä tosi hyvä, hukkatilan sai näppärästi käyttöön ja silti se ei ollut käyttötilasta lainkaan pois. Tosi toimivalta ja kätevältä näyttää tuo ratkaisu teilläkin, tuonnehan pitkälle seinälle uppoaa tosi hyvin tavaraa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vasta näin jälkikäteen usein huomaa, miten isoja muutoksia lopulta sai aikaan. Siinä kaiken keskellä ei osaa huomata niitä niin hyvin. Onneksi on ennen kuvia muistettu kuitenkin ottaa :)

   Muistankin sen - se teidän yläkerta oli ihana! Sängylle ei oikeastaan meillä edes ollut muuta vaihtoehtoa kuin tähän taikka vastakkaiselle seinälle. Jotenkin halusimme pientä näkösuojaa suoraan portailta, joten esimerkiksi suoraan ikkunoiden alle ei sänkyä haluttu sijoittaa. Ehjiä seiniä ei tosiaan tässäkin tilassa ole, mutta onneksi vieressä on vaatehuone :)

   Kiitos paljon Maija, arvostan kovasti mielipidettäsi <3

   Poista
 7. Toimiva ja kaunis työtila - ja sitä yhtälöä ei olekaan helppo toteuttaa! Olen ihan myyty Lundian uusille kalusteille - käyn aina välillä kuolaamassa niitä livenä, mutta meidän isännän pään käännyttäminen kunnon laatukalusteiden ostolle ei ihan helppo nakki ole;)
  Aion silti vielä yrittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö ookin hienoja!!! Ja näyttää omaan silmääni ainakin superraikkaalta ja freesiltä. Pidän peukkuja käännytykselle ;)

   Poista
 8. Kaunista ja raikasta - ja ihailen todella tuollaista työtä, jossa vanhasta jalostetaan uudistunutta, ja vielä aikakautta kunnioittavalla tavalla!
  Vaan kerropa minulle miten tuollainen avonainen makuuhuone toimii käytännössä. Kuvittelisin, että alakerrasta kantautuu ääniä, samoin toisinpäin. Mitä jos joku haluaa levätä/nukkua päivällä? Entä vanhempien intiimielämä kun talossa on jälkikasvua...? :) Onko yläkerrassa muita toimintoja, esim. juuri lapsen huone?

  J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :)

   Oikein hyvin toimii meidän perheellämme tällainen järjestely. Aiemminhan asuimme loftissa, jossa ei ollut wc:tä lukuunottamatta ovia lainkaan. Tämä tuntuu siis jo todella yksityiseltä :D

   Aika vähän ääniä kantautuu kerroksesta toiseen, koska portaikko on melko suljettu. Yläkerrassa on makuuhuoneen lisäksi tosiaan vain tämä aula, vaatehuone ja wc. Oleskelutilat, keittiö ja lapsen huone on alakerrassa ja hyvin arki rullaa :)

   Poista
 9. Onko hankalaa käytännössä, että laatikostolle ei pääse selkä suorassa menemään? Meillä on portaiden alla vähän vastaava tila ja olen pähkäillyt sen sisustamista. Aina kun siellä esim. imuroin, onnistun lyömään pääni kattoon, joten tilan käytettävyys on mietityttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa ihan hirveästi ei tarvitse kumartua, koska katto on niin jyrkkä, että laatikon tai oven ollessa auki - voi siinä seistä jo ihan suorassa. Voisi olla toisin, jos katon viisto olisi loivempi. Toisaalta ei laatikoiden edessä sinänsä vietetä aikaa, joten en tiedä olisiko sekään ongelma, jos toisinaan joutuu kumartumaan. Pitäisin sitä pienempänä ongelmana kuin hukkaneliöitä, joille ei ole mitään oivallista käyttötapaa.

   Poista
 10. Todella kaunis ja toimivan näköinen tila! Ihania yksityiskohtia, piti oikein pysähtyä katselemaan kuvia uudelleen. Kauniilta näyttää! <3

  VastaaPoista
 11. Siis aivan ihana! Eikä missään nimessä ole puupintaa liikaa :)

  VastaaPoista
 12. Todella onnistunut muutos! Hienosti saatu hyötykäyttöön matala tila ja vaalea puulattia on kaunis. Ei todellakaan ole liikaa puupintaa, juuri sopivasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Koska kodissamme ei muutoinkaan ole mitenkään erityisen paljon neliöitä, ei huvittanut heittää hukkaan näitä matalia tiloja - vaan ottaa kaikki hyöty niistäkin irti. Toimii tosi hyvin :)

   Poista
 13. Todella kaunis! Tila raikastui kertaheitolla! 😊 Kaunis tuo tapetti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Yläkerta on kokonaisuudessaan kyllä jotenkin symppis :) Eikä vähiten juuri tuon Morrisin tapetin vuoksi.

   Poista
 14. Hyvältä näyttää <3 Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Vastaukset
  1. Oli kyllä mainio veto poistaa väliseiniä... Aiemmin ikkunoista tullut valo jäi piiloon pieniin huoneisiin. Nyt sitä tulee mukavasti tähän aulatilaankin. :)

   Poista
 16. Upealta näyttää, kuten aina teillä! Hienosti hyötykäyttöön otetut neliöt ja kauniita kuvia. Ihana tuo makkarin tapetti<3

  VastaaPoista
 17. Minusta aivan täydellistä. Tapetit on kauniita ja hukkatila on käytetty hyvin.
  Osallistu kastehelmen kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets