Top Message

www.oblik.fi

AJATUKSIA // Joulurauha - kaikkien oikeus?

Kohta se jo on. Vuoden tunnelmallisin aika. Joulu. Ennen joulukiireitä ja puuhia on hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään mitä joulu oikeastaan merkitsee ja onko kaikilla siihen oikeus? Minä tein niin. Tällä kertaa hetken pysähtyminen vei ajatukseni kauas joulumielestä. Kaikilla pitäisi olla oikeus joulurauhaan, etenkin lapsilla ja nuorilla. Valitettavasti näin ei aina ole. 

Perhejouluun latautuvat paineet, vapaapäivät ja liiallinen alkoholinkäyttö ovat joidenkin kohdalla tulenarka yhdistelmä. Liian usein meidän hyvinvointivaltiossa lapset kokevat tämän murhenäytelmän ja pahinta on, ettei apua osata tai uskalleta hakea. Suoraan sanottuna minua oksettaa ajatus siitä, että nämä pienet lapset viettävät pyhäpäivänsä pelonsekaisen tunteen vallassa. Se on vain niin väärin.

Suurin asiakasryhmä turvakodeissa joulunaikana on 25-34 vuotiaat naiset, joilla on pieniä lapsia. Kammottavaa. Ja kammottavaa on myös se, että turvakotien vilkkainta aikaa on nimenomaan joulunpyhät. Onneksi kuitenkin Suomessa toimii yi 20 turvakotia, joihin saa ja pitää hakeutua, jos kotona on väkivaltaa tai sen uhkaa. Kenenkään ei pidä sietää väkivaltaa tai pelottavaa ja arvaamatonta käytöstä. Kaikilla, etenkin lapsilla ja nuorilla, on oikeus joulurauhaan.

Turvakodeissa halutaan antaa pelkoa kokeville lapsille ja perheille mahdollisuus mahdollisimman neutraaliin jouluun. Turvakodin jouluun kuuluu perinteitä, kuten joulupukin vierailu, joulukuusi ja lahjojen avausta. Näin pienet asiakkaat halutaan ottaa huomioon ja antaa mahdollisuus nauttia tavanomaisesta joulunajasta ilman pelkoa väkivallasta tai liiallisesta alkoholin tuomasta pelosta. Heille halutaan tarjota nimenomaan turvallisuuden tunnetta. 

Lukiessani artikkeleita perheistä joiden perusoikeuteen ei kuulu turvallisuuden tunne, halusin kantaa korteni kekoon. En pelasta tällä koko maailmaa, enkä varmastikaan poista sitä tosiseikkaa, että liian moni kokee joulun pelottavana aikana. En pelasta yhtään lasta lyönniltä, enkä ainuttakaan äitiä tai isää lähisuhdeväkivallalta. Mitä minä kuitenkin voin tehdä itse? Antaa mahdollisuuden turvakotien toiminnan jatkuvuudelle. Liian monta turvakotia on ollut vuosien varrella lopettamisuhan alla. 

Nämä ajatukset tukivat joulukorttimalliston syntyä. Malliston, jonka loin itse. Malliston, jonka tuotosta lahjoitan 10% lyhentämättömänä Ensi- ja Turvakotien liitolle. Lahjoitus kohdennetaan erityisesti Turun Turvakodin toiminnan kehittämiseen, sekä Ensikoti Pinjalle, joka on päihdeongelmien hoitoon erikoistunut kodinomainen kuntoutusyhteisö raskaana oleville tai vastikään synnyttäneille naisille ja heidän lapsilleen. 


Toivon sydämestäni, että pienistä puroista syntyy jotakin suurta. Näinollen myös sinulla on mahdollisuus osallistua turvallisen joulun tukemiseen. Kortit tulevat myyntiin kohta avattaville kotisivuilleni. Mutta ennen tätä - sinulla on mahdollisuus tilata paketti jo ennakkoon IDEACIRCUKSEN Facebook -sivujen kautta, johon pääset helpoiten stä.

Tehdään yhdessä jotakin suurta, autetaan pieniä tahtomattaan pelossa eläviä lapsia saamaan tästä joulusta edes vähän parempi. Hankitaan heille muistoja ja kokemuksia turvallisesta joulusta <3

- J -


 1. Loistava idea tehdä hyvää! Pienistä teoista se maailman muuttaminen saa alkunsa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuntuu, ettei oikein itse voi tehdä mitään. Mutta. Kuten sanoit pienistä teoista... Toivottavasti saadaan pienokaisille ja heidän perheilleen paketteja kuusen alle tällä tavoin :)

   Poista
 2. Vau, mahtava idea! Ja puhuit täyttä asiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se ajatus sitten lähti :). Valitettavasti kirjoitus on totta. Vaikken millään haluaisi sitä todeksi uskoa...

   Poista
 3. Aion ehdottomasti tutustua mallistoosi ja puhua siitä myös muille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjukka! Lisää kuvia tuotteista löytyy tämän linkin takaa: http://www.pinterest.com/ideacircus/joulukorttimallisto-2013/.

   Yhdessä pienikin teko on jotakin suurempaa :)

   Poista
 4. Upeaa JuttaEmilia! Olen sanaton. Sinussa asuu enkeli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miten tähän vastaisin. Kuin että kiitos Irina! <3 Jos tällä saisimme yhdessä jonkun perheen joulun edes aavistuksen valoisammaksi - olemme oikealla tiellä!

   Poista
 5. Voih, tämä postaus on niin aiheellinen. <3
  Ja turvakotien tukeminen on aivan mielettömän upea juttu, hienoa Jutta.
  Oletko saanut jo tälläisen haasteen:
  http://www.imageblackwhite.com/2013/10/haaste-merkillinen-haaste.html

  PS: kun IDEACIRCUS aukeaa, niin voisin ottaa (jos sulla on) bannerin mun blogin sivupalkkiin, joka ohjaa ihanalle tulevalle sivustollesi? :)
  Tahdon tukea 100% sun yritystä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Vaikken haluaisi uskoa tällaista todeksi, se valitettavasti sitä on. Jos jotakin vain voi itse tehdä, sen teen. <3

   Enpä ole tuollaista vielä saanut, nappaan mukaani :)

   Ja hei, KIITOS!! Mä laittelen sulle mailia kun saan ne siihen kuntoon, jotta voi julkaista :) ISOISOISO kiitos!!

   Poista
 6. Upea ja ennenkaikkea sydämellinen idea! Tippa tuli linssiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain, on surullista faktaa koko juttu. Jos vain millään voi itse auttaa, sen mielellään kyllä tekee <3

   Poista

 

Newsletter

Widgets