Top Message

www.oblik.fi

Voihan kokolattiamatto!

Tuuliviiri täällä vaan hei!
Kuten otsikosta voidaan päätellä, on meillä käyty pitkiä keskusteluja yläkerran parvien lattiamateriaaleista. Pikkumiehen huoneen muutosyhteydessä huomasin ylitsepääsemättömän ongelman maton valinnassa. Alakerran lattiathan meillä on valkoiseksi maalattua parkettia. Yläkertaan taas on edelliset asukkaat laittaneet laminaattia. Tässä ei noin yleisesti ole mitään vikaa... Mutta...

1. Kolina- ja kopinaäänet kuuluvat alas aivan valtavalla voimakkuudella
2. Lattia tuntuu kovin kylmältä toisinaan, sillä ylhäällä ei ole pattereita eikä myöskään lattialämmistystä
3. Huoneen pohjakuva on hankala huonekalujen sijoittamiselle, ja näinollen matolta vaaditaan todella paljon, jotta se saataisiin aseteltua jollain lailla järkevästi joko kalusteiden alle, taikka tyhjälle lattiatilalle.
4. Toisen parven, eli tämänhetkisen TV-huoneen akustiikka ei ole parasta mahdollista luokkaa suurien betonipintojen vuoksi.

Ja Tattadaa, sitten keksin kokolattiamatonTodella monella on ennakkoluuloja tämänpäivän kokolattiamatoista edelleenkin. Mieleen tulee itsellenikin lähinnä epäsiistit ja tunkkaiset keski-eurooppassa sijaitsevat hotellit. Nykyään kuitenkin mattojen valikoima on valtava ja vaihtoehtoja on pilvinpimein. Ja yllättävää oli, että nykyään niitä suositellaan jopa allergikkojen koteihin.

Hyviksi puoliksi listaisin itse ainakin hiljaisuuden, pehmeyden, turvallisuuden, asennuksen helppouden ja kodikkuuden.

Ja tosiaankin, ei näitä enää liimata kiinni lattiaan, vaan yleensä pingotetaan listojen alle, taikka sitten leikataan sopiva pala ja asetellaan lattialle, kuten normaalikin matto - tällöin reunat toki siistitään kanttausnauhalla tai vastaavalla.

Suurta suosiota nämä eivät Suomessa kaikista hyvistä puolistaan huolimatta todellakaan nauti, ja näinollen jälleenmyyjiä on todella vaikeaa löytää. 

Turusta löysin yhden paikan, jossa näitä tilaustuotteina olisi. Pitääpä mennä tarkastelemaan valikoimaa ja tutustua vaihtoehtoihin paremmin.

Onko siellä joku, joka on uskaltautunut tätä kokeilemaan, tai oletteko jossakin nähneet ihan käytännössä asennettuna kotiin?

Herättelee varmasti mielipiteitä suuntaan ja toiseen....?
- J -


Kuvat lainattu täältä.

 1. Minusta hyvä idea! Mekin mietimme kokolattiamattoa tänne yläkertaan. Hotellimainen fiilis ois just hyvä :)

  VastaaPoista
 2. Meillä on kokolattiamattoa portaissa (liimattu) ja eteisessä (listojen alla), ja toimivat erinomaisesti. Matto on ruotsalaisen golvabian, jolla ihania luonnonsävyjä ja materiaaleja. Tarkempia tietoja blogissani ( en voi linkittää kun kännykällä näppäilen tätä kommenttia).

  Kiitos ihanasta blogista, tänne tulen toistekin:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ISO KIITOS vinkistä. Tulenkin heti kurkkailemaan ja inspiroitumaan lisää. Upeaa, että näistä on nykyään myös positiivisia kokemuksia. :)

   Poista
 3. Kannatan ideaa ehdottomasti. Laittaisin itsekin, jos olis joku paikka minne laittaa ..
  (täytynee järjestää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko asuntoon tällainen valinta olisi varmasti turhan raskas, mutta nuo kaksi yläkerran parvea olisi kyllä juuri nappi valinta meillä tämän kokeiluun! Ja kyllähän sellaisen paikan saa teillekin järjestettyä ;)

   Poista
 4. Se tulee siis taas, ihanaa. <3
  Onhan noi materiaalit muuttuneet ihan valtavasti siitä mitä ne on joskus aikoinaan ollut,
  joten anna mennä vaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itseasiassa todella yllättynyt siitä miten paljon ne onkaan muuttunut. Positiivisesti tietenkin. Yrittänyttä ei laiteta ;)

   Poista
 5. Lapsena olisi halunnut, että lapsuudenkodin pelottavat, vanhat ja natisevat portaat olisi päällystetty kokolattiamatolla, koska kaverinikin (uudemmassa ja hienommassa) kodissa oli niin tehty.

  "Epäkäytännöllistä", totesi äitini, joten minullekin jäi fiilis, että kyllä se sitten varmaan epäkäytännöllinen todella on. Tästä on aikaa 15-20 vuotta ja sen enempää asiasta tietämättä vaikkaan, että kokolattiamatot ovat kehittyneet hurjasti ja ainakin näkemäni mukaan, vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun.

  Nimenomaan lastenhuone voisi olla hyvä paikka kokolattiamatolle. Lapset pomppivat leikeissään ja matto vaimentaisi hyvin askelääntä. Muutenkin lapsen hengaavat paljon lattialla ja kukapa ei pitäisi pehmeästä alustasta?

  Sori pitkästä ja vähän turhastakin kommentista. Tuli vaan heti mieleen tuo lapsuusmuisto aiheeseen liittyen, enkä malttanut olla sitä täällä kertomatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHANA KOMMENTTI! KIITOS <3

   Tällaisia myyttejä usein kuulee. Ja onhan se totta, että ennenaikaan matot oli todella vaikea pitää puhtaana, kun oli liimattu lattiaan kiinni. Siihen kun sitten jotain kaatui, niin siihen se sitten imeytyi. Nykyään asian laita on onneksi muuttunut.

   Ja totta, lastenhuoneessa kun puuhaillaan lattian tasossa jatkuvasti, niin tuntuisi varmasti mukavammalle alustalle kuin kova ja kylmä laminaatti. :)

   Poista
 6. Kannatetaan :). Mullakin oli aiemmin fiilis, et vaikea pitää puhtaana, mut jos se laitto on noin yksinkertaista niin ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEIJ!! Kannatusta ja kannustusta tässä kaivataan omien mielipiteiden tueksi ;)

   Tämänpäivän matot on tosiaan pääosin ns. irtomattoja muotoon leikattuna, joten todella helppo tarvittaessa myös pestä/pesettää jos ja kun tarvetta ilmenee. Lisäksi onhan 2000 -luvun imuritkin jo ihan toista luokkaa kuin silloin 40 vuotta sitten - joten ihan perus puhtaanapitokin on varmasti kohtuullisen helppoa.

   Poista
 7. Naantalissa yhdellä kaverilla on violettia kokolattiamattoa "baarihuoneessa". Hyvännäköinen oli, ei ollenkaan tunkkainen. Briteissä mun kämpässä oli juuri sellainen ällö homematto, joten huolta kannattaa pitää ettei matolle pääse kaatumaan lasia tai muuten kosteutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva kuulla, että näitä on joku rohkea uskaltanut laittaa tämänpäivänkin koteihin :D.

   Onneksi vahingon sattuessa näitä saa tosiaan rullata poiskin, kun ei enää liimailla kiinni lattiaan. Ei sitten pääse kaikki kosteus ja läikät imeytymään ihan kiinni asti.

   Oikeasti, mullekin tulee ekana just mieleen joku eurooppalainen tunkkainen huone kokolattiamattoineen :D Siellä ne on edelleen todella yleisiä. Ehkä tänne Pohjoiseenkin niitä vielä tulee enemmän, ja miksipä ei tulisi - meillä on vuodesta niin suuri osa kylmää, että mikäpä mukavampaa kuin lämmin ja pehmeä lattia jalkojen alla :)

   Poista
 8. Varmasti toimii tosi hyvin varsinkin yläkerrassa. Kokolattiamatto on kokenut ison kehityksen sitten niistä nurhruis, pöly vuosista. Kannatetaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Valitettavan usein vaan vanhat pelot ja ennakkoluulot tuntuu istuvan todella jyrkästi olkapäillämme, eikä uskalleta lähteä kokeilemaan. Uskon vahvasti, että tämä ratkaisu olisi meille se toimivin!

   Poista
 9. Ainakin postaukseen valitsemiesi kokolattiamattojejn perusteella sanoisin että ehdottomasti hyvä idea. Kuinka ihanaa olisikaan aamuisin herätä makuuhuoneessa, jonka lattia olisi kauttaaltaan pehmoisen maton peitossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano :) Paljaat varpaat kiittäisi!

   Eilen käytiin näitä hypistelemässä paikan päällä, ja tuli runsaudenpula. Kääks miten montaa hyvää vaihtoehtoa olisi tarjolla.

   Poista
 10. Kokolattiamatoilla taitaa tosiaan olla huono kaiku koko suomenmaan. Meillä oli lapsena kokolattiamatto makkarissa ja äitini haukkui sen pystyyn joka viikko :D. "Elekkee vuan työ ikinä hommatko kokolattiamattoo", muistan yhden sisustusohjeen vanhemmiltani :D

  Mut jos nuo matot on kehittyneet ihaniksi ja helppohoitoisiksi, niin ehdottomasti sellainen :). Siis.. sellainen, joka ei saa hiertää eikä "iskeä tulta", lapsethan rymyävät ihan täysillä missä menevät <3

  Täällä blogissasi on aivan ainutlaatuinen tunnelma ja tosi kiva käydä täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö - tuo on ollut todella monen mielipiteen taustalla. Ja moni näitä aikanaan käyttänyt kiroaa miksi ikinä oli sellaisen itselleen suostunut ottamaan :D.

   Oli muuten todella paljon niitä melko karheitakin, jotka juurikin iskee tulta siinä istuskellessa ja pyöriessä. Ei hyvä. Luulen, että mieluinen löytyi - sopivan lyhyt nukka mutta kuitenkin pehmeä paljaalle jalalle ja iholle. Tarvitsee vielä muutama paikka kierrellä läpi, mutta jo näillä tiedoilla joita viikonloppuna sain - tämä vaikuttaa vielä aiempaa paremmalta vaihtoehdolta!

   Mulla taisi mennä kylmät väreet tuosta kommentistasi. KIITOS! Toivottavasti täällä on sellainen tunnelma jatkossakin, tämä oi ehdottomasti ihanin saamani palaute! :)

   Poista
 11. Tampereella Ikkunaplus-nimisessä sisustusliikkeessä on muuten tosi laajat valikoimat kokolattiamattoja, kantsii käydä tsekkaamassa jos semmoista etsii kotiinsa. Minulla on parikin tuttavaperhettä juuri hankkinut makuuhuoneisiinsa ja on kyllä ihanan pehmeitä nykyään!! Itsellä harkinnassa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa! Hyvä tietää. Tämä kokolattiamatto projekti odottelee edelleen toteutusta. Maalasimme lattiat ja saimme näin pikkuisen lisäaikaa yläkerran laminaateille. Mutta asia tulee varmasti ajankohtaiseksi taas joidenkin aikojen kuluessa. :) Ja totta - nykyään kokolattiamatot ovat ihan huikean hienoja ja hyvälaatuisia, tuo sopivasti pehmeyttä!

   Poista
 12. Hih, tulipa tuttu blogi vastaan, kun googlailin kokolattiamattoja! :) On nimittäin portaikon kasvojenkohotus alkamassa...

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets