Top Message

www.oblik.fi

DEKO - LEHDESTÄ JA SEN TYYLISTÄ

Sen jälkeen kun Ulla Koskinen jätti Deko -lehden taaksensa ja siirtyi oman lehtensä pariin, olen seurannut Dekoa vähän ristiriitaisin tunnelmin. Lehden tyyli on jollakin tapaa muuttunut, enkä ole ihan varma puhutteleeko se minua edelleen yhtä voimakkaasti kuin aiemmin. Olen ollut Dekon vakilukija ja suuri ihailija jo monen monta vuotta. Jokin siinä vain viehättää. Dekon seuraksi (suomalaisten) sisustuslehtien kärkikastiin nousi kuitenkin jo heti alkuunsa Koskisen luotsaama Asun. Asun meni jopa reippaasti yli ja täytti aivan kaikki odotukset, joita sille asetin. 

Habitaressa odotin jälleen Dekon osastoa todella mielenkiinnolla, sillä hyvin usein osasto on saanut minut syttymään. Koska kuitenkin lehti itsessään on jollakin tapaa lähtenyt kulkemaan toiseen suuntaan, odotin tätä aiempaa jännittyneempänä... Mietin onko lehden tyyli todella niin erilainen kuin ennen vai onko muutos ollut vain ohimenevä muutaman kuukauden oma virhearvioni. 

Ja sitten. Se sytytti. Ehkä jopa enemmän kuin ennen. Osasto oli taattua "dekolaatua" ja mielikuva täysin sellainen, jota lehtikin (ainakin aiemmin) edusti. Ehkä olenkin ollut vain vähän kriittinen, sillä lehdellä on takanaan päätoimittajan lisäksi myös melko suuri ulkoasun muutos. Kuulun siihen porukkaan, joka kuitenkin piti aiempaa visuaalista ilmettä nykyistä parempana. Sisustuslehtien suurkuluttajana pidän lehden ulkoasua ja ilmettä vähintään yhtä tärkeänä osana kuin itse juttujen tasoa. Haluan nauttia jokaisella aistilla lukukokemuksesta. En siis vain itse tekstistä, vaan myös kokonaisuudesta ja layoutista. 

Taidan kuitenkin antaa uuden ulkoasun ja muutaman viime numeron tuoman fiiliksen Dekolle anteeksi. Annan ehdottomasti lehdelle vielä mahdollisuuden. Jos messuosastoa on uskominen, on lehden tekijöiden näkemys tyylistä kuitenkin edelleen samanlainen kuin omani. 

Osaston takaa löytyy - kukas muukaan kuin - yksi Suomen lahjakkaimmista tyylitaitureista; Susanna Vento. Kiitos siis lämpimästi Susannalle ja koko Dekon porukalle todella inspiroivasta osastosta ja siitä, että jaksatte edelleen näyttää tietä. Toivotaan, että lehden tyyli jatkaa tätä samaa linjaa ja jaksaa inspiroida meitä lukijoita jatkossakin omintakeisella, puhuttelevalla ja tinkimättömällä otteellaan.

Mitä mieltä olette tästä osastosta, onko tunnistettavaa "dekotyyliä"? 
Jutta

 1. Jostain syystä sivusi ei lataudu koneelleni kunnolla. Mutta asiaan. Itselläni on myös hieman sekavat fiilikset Dekon linjamuutoksen suhteen. Juuri selasin kirpparilla ensimmäisiä lehtiä jotka ilmestyivät 2007-2008 ja siitä lehti on muuttunut paljon. Susanna on ollut mukana Deko lehden teossa tosi pitkään, joten siinä mielessä jotain vanhaa on jäänyt. Lehti on aina päätoimittajan hengentuote ja hänen näköisensä. Glorian kotikaan ei puhutellut jossain vaiheessa, mutta nyt linja on korjaantunut parempaan suuntaan. Osasto on nätti ja se on Susannan näköinen minusta enemmän kuin Deko lehden.

  VastaaPoista
 2. Tämä oli ehdottomasti yksi lemppareistani messuilla. Naureskelin että miten sattuikin juuri samaan aikaan lähes sama aloituskuva :D toivottavasti lehti palautuu aiemalle tasolla, tähän tyyliin kuin osastokin.

  VastaaPoista
 3. Täysin samoilla linjoilla sun kanssa! Lehden uusi ulkoasu ja tyyli on saanut vähän empimään. Se tietty "dekomaisuus" on jonnekin kadonnut. Osasto oli kyllä oikein onnistunut, eikä ihme, kun tietää kuka ollut sitä toteuttamassa. Annan myös lehdelle vielä uuden mahdollisuuden!

  VastaaPoista
 4. En käynyt Habitaressa, mutta olen huomannut myös, että Dekon tyyli on muuttunut. Se muistuttaa nykyään, ainakin osittain, ( just se ulkonäkö ja piperryksen määrä) enemmän viikottain ilmestyvää naistenlehteä ja maalaisromanttisempaa tyyliä edustavia sisustuslehtiä, kuin omaa entistä, skandinaavisen selkeää linjaansa.
  Mutta ehkä toimituspakan sekoittamisen jälkeen se hakee vielä visuaalisesti suuntaansa.

  Asun-lehti ruokkii onneksi omaa sisustuslehtinälkääni, nyt kun pari Dekoa on jättänyt vähän kylmäksi.

  VastaaPoista
 5. Asun-lehti on ihana! Harmi vain, että sitä ei kirjaston valikoimista taida löytyä ja irtonumerot ovat niin kalliita, että lukeminen on jäänyt pariin numeroon...ehkä vielä tulee joku tarjousnumero niin uskallan ostaa itselleni pienen nautiskeluhetken laatulukemiston parissa. :)

  Deko-lehti ja Divaani olivat ennen minun lempparini, harmi, että jälkimmäinen lopetettiin. Dekon tunnushan taisi olla jotain " pienet kodit, suuret ideat" mikä viehätti minua suuresti. Voi olla, että lehti oli aiemmin kiinnostavampi, sillä nyt se ei ole enää käsiin tarttunut, siinä missä kaikki vanhat Dekot olen hamstrannut kirppareilta ja lehtikojuista kotiin. Niissä on niin kauniita kuvia ja nerokkaita ideoita, että ne ovat kestäneet aikaa ja joku vuoden 2010 lehtikin näyttää ihan uunituoreelta juttuineen...!

  VastaaPoista
 6. Olen samaa mieltä edellisten kanssa. Ulkoasu on muuttunut liian romanttiseksi ja muiden mukaiseksi. Ennen tyyli oli selkeämpi ja myös kodit enemmän makuuni. Ennen deko oli se hitusen muita lehtiä enemmän "aikaansa edellä oleva", mutta nykyään Asun on kyllä kärjessä. Deko on tullut minulle noin viisi vuotta, mutta jos suuntaus jatkuu, niin saatan jättää jatkossa tilaamatta. Vielä kuitenkin seurailen :)

  VastaaPoista
 7. Samat ajatukset.. Deko oli yhdessä vaiheessa ihana, karheaa etusivua myöten. Nyt vähän pliisu ja toistaa itseään.

  VastaaPoista
 8. Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Itse asiassa tilasinkin Asun-lehden ja ihastuin siihen ikihyviksi. Ulla Koskisen tyyli vaan on niin upea ja mahtavaa, että hän tekee uutta lehteä. Pistin Dekon muutoksen merkille tässä taannoin ja se kyllä tippui top kakkosesta, sanotaan ehkä kolmanneksi. Glorian koti on nostanut profiiliaan niin hienosti tässä viime aikoina, että se on tuon Asun-lehden kanssa nykyisin suosikkini. Mutta luen kyllä vielä sitä Dekoakin.

  VastaaPoista
 9. No joo, samoilla linjoilla olen minäkin. Minusta Dekon nykyiset fonttivalinnatkin ovat omituiset, jostain syystä ärsyttävät kovasti. Valitettavasti lehdestä on nyt tullut ex-suosikki.

  VastaaPoista
 10. Olen tilannut Dekoa siitä saakka, kun se tuli markkinoille. Olen myös sitä mieltä, että Ulla Koskisen lähteminen aiheutti selkeän notkahduksen lehden linjaan. Susanna Ventohan oli useita vuosia Dekolla, ja kyllä Dekon nykyisiä numeroita lukiessa tulee mieleen, että Susannan ja Ullan saappaat taitavat olla niin suuret, että niiden täyttäjiä ei kovin nopeasti tule löytymään.
  Asun -lehti vaikuttaa hyvältä, olen ostanut muutamia irtonumeroita.

  Sanna
  Minäkin pidin Habitaressa Dekon osastosta, se oli taattua Susanna Vento -laatua.

  VastaaPoista
 11. Tämä osasto vaikuttaa kuvien perusteella erittäin onnistuneelta ja upealta, valitettavasti en päässyt itse paikan päälle. Dekon ulkoasu on kyllä muuttunut ja kaipaan sitä karheaa kantta, mutta on sekin myönnettävä, että vähän paikallaanhan se alkoi jo polkea. Joten uudistus on hyvä juttu ja vaihtelu virkistää. :) Skandinaavinen selkeys on upeaa, mutta on kiva nähdä muitakin tyylejä. Ehkä he kokeilevat uutta linjaa (ja siitä pisteet!) ja hakevat sitten sen uuden Dekon tyylin.

  VastaaPoista
 12. Samaa mieltä tuosta dekon ulkoasusta mutta jutuista olen kyllä edelleenkin tykännyt. Asun lehden ensimmäinen numero oli ihan huikea, mutta jotenkin sen jälkeiset numerot eivät ole yltäneet ihan samaan.

  VastaaPoista
 13. Deko-lehti on mennyt todella alaspäin. Suunta vaikuttaa olevan kadoksissa tai sitten maku on vain huonompi lehden luotsaajalla. Jo useammassa numerossa olen miettinyt sitä "miksi tämä asunto on ylipäänsä lehdessä?". Lehden rima on todella laskenut ja jotkut siinä nykyään esitellyt asunnot ovat yksinkertaisesti mauttomia. Aion lopettaa tilauksen kun määräaika menee umpeen.

  VastaaPoista
 14. Eli "kohtalontovereita" ja samoinajattelijoita löytyy myös sieltä. Se on kyllä harmi. Toisaalta ehkä tämä voi olla uuden alkukakeutta ja Dekosta voisi tulla entistä huikeampi! Ken tietää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja karheaa kantta - oi sitä minäkin kaipaan ihan valtavasti <3

   Poista

 

Newsletter

Widgets