Top Message

www.oblik.fi

2 X TEE SE ITSE / KEITTIÖ

Loman aloitus käynnisti minussa jälleen pienen DIY -puuskan. Alkuviikosta valmistui purjekankaasta tehty leipäkori ja hanaseinälle pitkään harkittu puutanko. 


Tanko valmistui Bauhausin pyörölistasta ja kolmesta nahkasuikaleesta. Puinen tanko maalattiin mustaksi ja se ripustettiin roikkumaan nahkalenkkien avulla seinään. En halunnut lisää avohyllyä enää keittiöön selkeyden vuoksi, mutta tyhjänä seinä oli jollakin tapaa kolkko. Olimme jo aiemmin pähkäilleet tähän yläkaappejakin, mutta päätimme kokeilla tätä ratkaisua. Joka muuten toimii todella hienosti. Tankoon saa ripustettua astiapyyhkeen ja vaikka patalappuja. Kovin täyteen en tätä tankoa halua täyttää, mutta kieltämättä pari lastaa sopisi tuohon vielä hyvin kaveriksi pyyhkeelle. Nyt allas-seinäkin on enemmän valmiin näköinen ja viimeistelty.

Tarvikkeet, joita tarvitset keittiötangon rakentamiseen:
Puinen pyörölista
Nahkaa, tai vaikka vanha vyö
Kolme ruuvia nahkalenkkien kiinnittämiseen (sprayasimme omamme mustaksi, jottei ne erotu lenkeistä)
Mustaa maalia

Porakone
Saha (mikäli tankoa tulee lyhentää)
Sakset (nahkalenkkien leikkaamiseen)

Valmista tulee noin puolessa tunnissa + maalin kuivumisaika. Vaikeusasteeltaan sanoisin tämän olevan todella helppo. Hintaa tuli tälle n.5 euroa, sillä maalinjämiä löytyi kotoa valmiina. Toinen pitkään suunnitteilla ollut projekti oli purjekankaasta tehdyt keittiöpussit. Ostin tori.fi:stä vanhaa purjetta alkuvuodesta ja tein siitä parvekkeelle säkkituolin koululla. Koska purje oli todella suuri, jäi siitä valtavasti vielä muihinkin projekteihin kangasta. Leikkasin siis pienen kulman kuuden metrin purjeesta tähän pussukkaan ja pesin sen pesukoneessa ennen ompelua. Mitään kaavaa tähän ei ollut olemassa vaan mittailin suorakulmaisesta palasesta sopivan palan, jonka rullasin soikion malliin. Kiinnitin palasen nuppineuloilla rullaksi ja piirsin pohjan mitat kankaalle. Sitten leikattiin ja ommeltiin palaset kiinni. Yksityiskohtana vielä pieni nahkaremmi roikkumaan kylkeen, joka toi yhtenäisyyttä tangon kanssa.

Koska purjekangas on muovitettua, kestää se hyvin pesun ja pyyhkimisen. On siis myös hyvin käytännöllinen keittiössä altaan vieressä, jossa vesiroiskeita tulee aivan varmasti jatkossakin olemaan. Tarkoitus olisi ommella pussukoita lisääkin. Pussin toki voi tehdä mistä tahansa muustakin kankaasta, kunhan se on tarpeeksi tukevaa pysyäkseen pystyssä.


Tarvikkeet, joita tarvitset keittiöpussin tekemiseen:
Purjekangasta (tai vastaavaa kestävää ja tukevaa kangasta)
Neulaa ja lankaa
Nahkasuikale

Ompelukone
Nuppineuloja

Pussi valmistuu alle puolessa tunnissa, ja vaikeusasteeltaan luokittelisin sen helppo/keskivaikea välille. Mikäli ompelukonetta on tottunut edes hitusen käyttämään, tämä onnistuu varmasti. Vahva kangas vaatii hiukan kärsivällisyyttä tavallisella kotikoneella, mutta teollisuuskäyttöön tarkoitetut ompelukoneet toimivat paremmin. Harvalla sellaista kuitenkaan kotoa löytyy, joten älä hätäile - onnistuu myös ihan perusmallilla :)

Hintaa en osaa sanoa, sillä maksoin tuosta kokonaisesta purjeesta muistaakseni 60 EUR, josta on siis edelleen säkkituolin ja pussin jälkeen n. 3/4 osaa jäljellä. 

Sellaisia puuhasteluja loman alkuun. Nyt tämä mimmi lähtee kihartamaan tukkaa ja suuntaa kohti Ruisrockia pariksi päiväksi. Pääsin muuten aiemmin tällä viikolla somistamaan bäkkäreitä näille festareille! Harmi, etten itse vietä siellä näitä päiviä ;) Taidan talsia sinne ihan muun juhlakansan joukossa nauttimaan kesäpäivistä ja auringosta.

Iloa viikonloppuusi, 
Jutta

 1. Mahtavat puuhastelut! Tuo keittiötanko on tosi kaunis ja varmasti käytännöllinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö olekin. Olen jotenkin ihan fiiliksissä kun pääsee toteuttamaan kaikkea ihanaa, mitä on ollut koko pitkän kevään ajatuksissa :)

   Poista
 2. Jo on kaunis keittiö<3 tyylikäs ja simppeli, ai kun tykkään!

  VastaaPoista
 3. Todella mahtava idea ... näitä lisää ... ei kaiken tarvitse aina olla niin kallista....
  Tuikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan. Monesti meillä nähtävät ja tehtävät tee-se-itse -jutut on hyvinkin edullisia. Uusiokäyttöä ja pieniä lisäyksiä rautakaupoista ;)

   Poista
 4. Hieno teline! :) Hyvää rokkiviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä todella jees, vähän olin ensin epävarma koko seinän pituudesta, mutta paikoilleen asetettaessa häipyi tuo epävarmuus samantien :) Ja kiitos - oli superviikonloppu :)

   Poista
 5. Hyvännäköistä! Sulla on Jutta kyllä pettämätön tyylitaju! :)

  VastaaPoista
 6. Ihanat ideat! Keittiötanko varsinkin :)

  VastaaPoista
 7. Wautsi! Tosi kivat! Sinä se olet kyllä sellainen nikkari :))

  VastaaPoista
 8. Upeita juttuja taas olet Jutta saanut aikaiseksi. Tarviipa alkaan kyseleen jos jonkun sekun venevajasta löytyisi ylimääräisiä purjeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä monta ideaa vielä purjeelle, mutta täytyy hiukan pitää malttia matkassa. Kohta meillä ei muuta olekaan kuin vanhaa purjekangasta jokapuolella ;)

   Poista
 9. Hienoja ideoita ja toteutuksia. Mun loma on toistaiseksi kulunut ihan lomailun ja velttoilun merkeissä, enkä oo saanut mitään aikaiseksi, vaikka kerrankin ois aikaa puuhailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta se kuulostaa juuri hyvälle tavalle viettää lomaa. Tuskin itsekään koko lomaa puuhastelen. Välillä pitää vain lötkötelläkin ;)

   Poista
 10. Keittiö on todella kaunis! Mitä materiaalia työtaso on ja miten se on käsitelty? Jos on massiivipuuta, miten se toimii tiskiöpydän ympärillä? Onko ollut vaikea pitää kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentistasi. Työtaso on laminaattia. Eläväpintaista sellaista. Joten kunnossa pitäminen on äärimmäisen helppoa. :)

   Poista
 11. Todella kauniita juttuja olet tehnyt. Niin upea tuo tanko ja pussihan on vaan kyllä kaunis. Nyt kyllä keittiö näyttää viimeisteltyltä ja enemmän vielä sinulta. Itse tehdyt jutut vaan antaa sitä jotakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, enemmän meidän kodin näköinen, sillä nyt täällä on meidän tekemiä juttuja. Itse hiukan arastan tiloja, joissa kaikki on liikkeistä ostettu. Siksi niin tykkään "personoida" eri tee-se-itse-jutuilla meidän kotia :)

   Poista
 12. Todella käytännöllisen näköinen!

  VastaaPoista

 

Newsletter

Widgets