Top Message

www.oblik.fi

BETONI // MATERIAALI-IDEAT OSA 1

Syksyn mittaan käynnistämme blogissamme juttusarjan nimeltä MATERIAALI-IDEAT. Tarkoituksena on koota meillä Verkarannassakin käytettyjä materiaaleja (ja myös sellaisia joista tänne haaveilemme) ideakollaaseiksi. Kollaaseissa on koottuna pääosin ajatuksia ja ideoita tee-se-itse -projekteihin, mutta samalla myös vinkkejä kyseisen materiaalin käyttämiseen isompina pintoina/osana suurempaa kokonaisuutta! Loppuun kokoamme aina omat TOP3 TEE-SE-ITSE IDEAT kyseisestä materiaalista. Toivottavasti viihdytte juttusarjamme parissa!

OSA 1 // BETONIBetoni on siitä täydellinen materiaali, että sen yhdistäminen pehmeisiin pintoihin luo lähes taianomaisen kontrastin. Rouheus sekä pinnan elävyys ovat mielenkiintoista katsottavaa silmälle - eikä kylmä fiilis pääse tarttumaan, vaikka niin voisi helposti luulla (kunhan pintaa on käytetty kontrastina/sopivassa määrin pehmeiden materiaalien vastapainona). 

Betoni on äärimmäisen suosittu DIY -materiaali juuri nyt, eikä ihme! Yllä olevaan kollaasiin kokosin tällä hetkellä itseäni eniten miellyttävät betoni-ideat, joita voisimme hyvin käyttää myös meillä kotona. Vaikka sementtipuuhat ovat sotkuista touhua, suosittelen silti kokeilemaan! Pienellä vaivalla saa huikean kauniita esineitä tehtyä, kunhan idea vain on valmiina.

Meidän kotona betonia (tai sen kaltaista pintaa) on käytetty makuuhuoneen seinissä, sekä suurena penkkinä olohuoneessa. Makuuhuoneen seinät ovat täysin maalilla tehdyt, mutta betonille ominainen fiilis tulee hyvin esille maalausjäljistä. Olohuoneen iso penkki tuli alunperin kotiimme keittiön tuolien virkaa toimittamaan. Pöydän vaihduttua pyöreäksi, oli penkille keksittävä uusi paikka. Tällä hetkellä kaunis kaluste sijaitsee olohuoneessa laskutasona ja yksittäisenä katseenvangitsijana. Alakerran kaikki seinät ovat lisäksi laastilla rapatut, joten kivimäistä tuntua ja pintaa löytyy kotoamme todella suurinakin neliöinä. Silti yleisilme ei mielestäni ole kovinkaan kylmä taikka kolkko. Pehmeillä materiaaleilla ja puupinnoilla saa häivytettyä kovaa yleisilmettä hurjan paljon. 

TOP 3 TEE-SE-ITSE IDEAT BETONISTA:
1. Koristekäsi - kumihanskaa apuna käyttäen valettu äärimmäisen kaunis betonikäsi, jota voi käyttää vaikkapa kirjapainona. Toimii myös loistavasti katseenvangitsijana yksinäänkin. Huomaa liukuvärjäyksen omainen alaosa (mahdollista sekoittaa maalia betonin joukkoon, taikka maalata valmista pintaa).
2. Kello - Aivan huikea idea! Tätä tulemme myös varmasti kokeilemaan jossakin vaiheessa. Ohjeet DIY-projektin tekoon löydät esimerkiksi täältä
3. Halkojakkara betonijaloilla - voi hyvänen aika, kuinka upeasti puu ja betoni toisilleen sopivatkaan. Tekotapaa on vaikea varmaksi sanoa, ja mietinkin onkohan tämä mahdollista tehdä itse? Jos joku osaisi antaa vinkkejä, olisimme kiitollisia. Pitänee pohtia hieman, miten puu reagoi ja kuinka jalat on mahdollista tehdä. Jalostettavaksi idea on kuitenkin mielestäni kolmospaikan arvoinen!

Mitä sinä olet mieltä - ihastuttaako betoni sinua ja oletko kokeillut tehdä tästä materiaalista jotakin myös itse? Onko betonimaiset tilat kylmiä ja kolkkoja vai tuleeko niistä tyylikäs mielikuva?

Näihin ajatuksiin päätämme ensimmäisen materiaali -ideat tekstimme! 
Torstaiterveisin,
JuttaJuttusarjan ensimmäiset osat tulevat olemaan: BETONI, KUPARI, VANERI & METALLI.
Lista saattaa jatkua vielä pitkään näiden jälkeenkin, ja ajatuksia/toiveita otamme vastaan mielellämme. 

 1. Betoni ihastuttaa todellakin ja se täydellinen materiaali :)) Mä voisin ottaa vaikka ja mitä betonijuttuja meille :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä! Olisi vaikka kuinka paljon ideoita, kukahan ne kaikki vain ehtisi toteuttamaan? ;)

   Poista
 2. Tykkään betonista kovasti! Betoni on kauneimmillaan yhdistettynä lempeämpiin materiaaleihin, kuten esimerkiksi vaaleaan puuhun. Haaveilin wc-tason valamisesta itse, mutta saa nähdä jääkö haaveen asteelle. :) Betonista on toistaiseksi valettu yksi penkki, siihen olen kyllä ollut todella tyytyväinen. Penkki näkyy jonkin verran esimerkiksi tämän postauksen kuvissa:
  http://villailona.blogspot.fi/2013/11/huonekuusi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalea puu ja betoni yhdessä ovat jotakin aivan todella vastustamatonta. Samoja haaveita meilläkin wc-tasolle ja lisäksi keittiöön. Vaatii kuitenkin varmasti vielä vähän treenausta, ettei mene ihan pipariksi heti noin isot projektit. Sitten harmittaisi lujasti :). Mun pitääkin käydä katsomassa tuo teidän penkki ihan heti! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Kauniita esimerkkejä betonista, ja tuo jakkara on aivan huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jakkara on kyllä minunkin mieleeni kovasti. Tosin näyttää siltä, että pitäisi hieman treenailla sen tekemistä :)

   Poista
 4. Jakkara on kyllä huippu! Heti alkoi mieli kokeilemaan kuinka sen voisi tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Samaa täällä pohdin. Ja alla tuolla kommenteissa näkyisi itseasiassa olevankin pari vinkkiä ;)

   Poista
 5. Betoni on kaunis ja yllättävän "lämmin" materiaali, vaikka se koetaan usein kylmäksi. Tuo puun ja betonin liitto näyttää aivan ihanalta. Mitenkähän se on toteutettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä on! Alla näkyy olevan pari vinkkiä siitä, miten tuollaisen voisi lähteä toteuttamaan. Pitää itsekin katsoa ne vielä tarkemmin :)

   Poista
 6. Betoni on kyllä kaunista sisustuksessa! Mullakin olis pari ideaa korvan takana, kun vaan saisi toteutettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama vika. Kaikkia ideoita ei saa aina toteutukseen asti, kun aikaa on rajallinen määrä. Jotakin tässä kuitenkin pitäisi loppuvuonna vielä tästä materiaalista tehdä! :)

   Poista
 7. Betoni on kaunis ja jollain tavalla karukin. Tykkään siitä kuitenkin paljon ja sitä tullaan näkemään meidän uudessa kodissa jonkin verran.
  Mukavalta kuulostaa uusi juttusarja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karu ulkomuoto tekee siitä minusta jotenkin todella "arvostettavan" ja kun betonia on sopivassa määrin, kylmyyskin katoaa. Kiitos palautteestasi, hienoa jos näistä saisi muutkin ideoita :)

   Poista
 8. Betoni viehättää itseäni myös ja aion sitä syksyn mittaan testaillakin tai kehitellä jotain. Kiva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ajatuksia, syksyn/talven aikana olisi tarkoitus pari pientä projektia toteuttaa. Kunhan tosiaan saisi aikaiseksi :) Kiitos kommentistasi, toivottavasti sait siitä vinkkejä :)

   Poista
 9. Kyllä täälläkin betonijutuista tykätään ja pari kurssia olen kansalaisopistolla käynytkin. Tuo jakkara on varmaankin tehty niin, että tuo puuosa on laitettu "laatikon" pohjalle (tasan puuosan kokoinen, mutta korkeampi). Sitten siihen on laitettu jotain täytettä niin, että kulmiin jää tilat jaloille. Järeää rautalankaa tms jalkoihin ja valu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Eli oletkin hurjasti pidemmällä materiaalin kanssa kuin minä! Nokkelasti keksitty, itse en olisi varmastikaan tullut tuota ajatelleeksi. Pitääpä kysellä vielä lähipiiristä saisiko tätä jalostettua jotenkin meille sopivaksi :)

   Poista
 10. Hei, loistava juttusarja! Jakkara on kyllä upea, mutta ilmeisesti jalat ovat aluminiumia; http://homeli.co.uk/wood-casting-by-hilla-sharmia-molten-aluminium-and-charred-wood-furniture/ Vinkatkaa, jos saatte tehtyä betonista DIY-version :)

  Mth woodworks -nimisellä yritysellä myös upea pöytä, jossa yhdistetty puuta ja betonia: http://www.mthwoodworks.com/bloom/gnquw2m7pqir4zr7woalstkbux431r

  T. Ninna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pöytä on muuten todella kaunis! Vautsi! Yritin kovasti etsiä tuohon linkkiä, mutten onnistunut. Kiitos kun jaoit tuon. Yllä Matkatar antoikin vinkin, miten tuota voisi kotivaluun jalostaa, sitä pitää testata! :)

   Poista

 

Newsletter

Widgets