Top Message

www.oblik.fi

TEHDÄÄN SOHVA (DAYBED) // PATJAN VALINTA

Kerroinkin jo aikaisemmin olohuonesuunnitelmien yhteydessä, että meille haaveillaan olohuoneeseen löhöilypaikkaa. Leposohva/daybed/sohva/laveri, millä nimellä sitä nyt kutsuisikaan. Eikä siis mitä tahansa sohvaa, vaan itsetehtyä - tottakai!

Jos joku olisi kolme vuotta sitten sanonut minulle että kotonani on ruokapöytä ja sohva jonka olen/olemme itse suunnitelleet ja/tai toteuttaneet - en olisi uskonut. Mutta uskottava se on. Pöytä on ollut todella hyvä ja ystävämme kädenjälki metallijaloissa huikeaa. Joka päivä iloitsemme siitä, että hoksasimme suunnitella juuri sopivan itse, emmekä tyytyneet "ihan kiva" ratkaisuun. 

Tällä kertaa suunnitelmissa on sohva. Ei perinteinen, eikä tavallinen. Vaan meidännäköisemme. 

Sohvan laveri tullaan tekemään leveistä lankuista, joita pääsemme katsomaan mahdollisesti jo viikonloppuna Pekan vanhempien luokse. Yhtä tärkeää, tai ehkä jopa tärkeämpi päätös sohvan suhteen on patja. Emme halua sen olevan liian pehmeä, emmekä myöskään kivikova. Paksukin sen tulisi olla ja mielellään helppohoitoinen. 

Otimme yhteyttä futonnettiin sähköpostitse ja saimme kasan hyödyllisiä vinkkejä. Tarkoitukseemme sopivin patja on Ekomatin Futon Foam. Koska tarvitsemme erikoismitoitetun patjan, ei kaikki valmistajat/patjamallit toiveisiimme edes taivu. 

Mittatilauksena tehtyyn patjaan lisätään sisälle vielä hieman lisää puuvillaa, jolloin korkeudeksi saadaan 17cm. Tämäkin futon, kuten kaikki muutkin patjat ja futonit, painuvat aikaa myöden, koska se sisältää puuvillaa. Mutta toisaalta puuvilla antaa luonnonmateriaalin tuntua ja patjan ikää pystyy helposti itse lisäämään kääntämällä sitä parisen kertaa kuussa toisinpäin. 

Myös nukkumäkäytössä olevat patjat tulisi aina aika ajoin kääntää samasta syystä, mutta minä ainakin tunnustan, ettei meillä sellaista kovinkaan usein tehdä. Ehkä pitäisi ryhdistäytyä siinäkin. "Tavallinen" eli traditional -futonpatja tulee rullailla yhtä usein kuin tämä kääntää, jotta se pysyisi kohtalaisena. Emme kuitenkaan päätynyt tähän perinteiseen futonpatjaan, sillä meille kerrottiin, että ajan saatossa ja meidän käyttötarkoituksessamme tästä tulee aivan liian epämukava/kova. Sohva on kuitenkin löhöilyä varten, eikä ole kiva jos se alkaa jämäköitymään liikaa. Lisäksi jotkut muut patjat painuvat ajan kanssa liian ohuiksi. Foam -patjalle näin ei pitäisi käydä - ainakaan samassa määrin. 

Tällä hetkellä meille on matkalla pari kangasnäytettä, jotka meille ystävällisesti luvattiin lähettää. Vaikka pellava näyttää yllä olevassa kuvassa täydellisen sävyiseltä, haluan nähdä kankaan kotonamme livenä ennen kuin teemme lopullisen valinnan. 

Päädyimme patjan lisäksi ottamaan kaksi putkityynyä sohvan päätyihin. Koristetyynyjä daybed -sohvalle kertyy varmasti lisääkin, mutta nämä haluttiin ottaa mukaan, jotta saadaan hieman enemmän sohvamainen fiilis ja pään alle sopivan korokkeet makoillessa. Putkityynyjen halkaisijaksi valittiin 25cm, jottei ne näytä turhan pieniltä palasilta kookkaan sohvan päällä. Sekä tyynyihin, että patjaan on valittu irroitettava päällinen. Patjan kanssa samaa kangasta. Näin päällistä voi helposti tarvittaessa pestä ja myöskin vaihtaa jos mieli joskus muuttuu värin suhteen.

Kaikenkaikkiaan olemme saaneet tähän mennessä loistavaa ja ennenkaikkea asiantuntevaa palvelua patjan valinnassa. Kun teemme sohvaa, emme haluaisi vuoden jälkeen todeta että hupsista, tulipahan vähän huono patja siihen. Patja on tällaisessa projektissa kuitenkin kaikella todennäköisyydellä se arvokkaampi osa kuin itse runko. Siksi oli äärimmäisen hyvä, ettemme vain tilanneet/käyneet ostamassa jostakin peruspatjaa, joka ei tähän tarkoitukseen olisi ollut alkuunkaan hyvä. 

Projektin kulkua voit seurata blogissamme touko- kesäkuulle saakka. Patja tilataan teetettynä Puolasta, joten toimitus osuu toukokuun lopulle alustavien tietojen mukaan. Tätä ennen alamme rakentamaan runkoa ja pohtia jalkoja/pyöriä vaihtoehtoina. Koitamme parhaamme mukaan käydä läpi daybed -projektin vaiheita, sillä olemme jo nyt saaneet toiveita ja viestejä, joissa toivotaan vinkkejä vastaavanlaisen suunnitteluun/tekemiseen. 

Iloista maanantain iltaa sinulle,

 1. Meillä on kohta 10 vuotta vanha futon-patja sängyssä. Sitä ei todellakaan rullailla ja käännetäänkin harvakseltaan, kun painaa niin älyttömän paljon. Se on niitä kovimpia malleja ja sisällä on puuvillaa ja kookosta. On aivan mahtava selälle. Tällainen entinen selkävammainenkin on nukkunut siinä makoisasti. Mahdollisesti patja on koventunut vuosien aikana, mutta minä nimenomaan aion siirtää tämän patjan daybed-käyttöön, kun uuden patjan joskus hankimme. Toki päälle pitää silloinkin laittaa joku sijauspatjan tyyppinen, koska onhan tuo kova.

  Seuraan innolla tätäkin projektia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Futon, jossa on sekä puuvillaa että kookosta, on helpompi hoitaa pelkällä nurinpäin kääntämisellä 1-2 viikon välein. Sitä ei tarvitse, eikä kannatakkaan rullata. Vain täyspuuvillainen futon on rullattava malli. Kääntäminen on kohtuullisen helppo tehdä niin, että menee seisomaan jalkopäätyyn, vetää patjaa itseensä päin jonku verran, laittaa sen kaksinkerroin ja pukkaa paikoilleen. Varsinkin leveät futonit ovat niin painavia, että niitten nostelu harvalta onnistuu. Teidän patjalla alkaa olla jo kunnioitettava ikä, mutta jos se toimii hyvin, sillähän voi nukkua niin kauan, kuin haluaa. Mukavaa, että selkävaivoista ei enää tarvi kärsiä. Futon on osoittautunut juuri selkäongelmista kärsiville hyväksi vaihtoehdoksi.

   Poista
  2. Kuulostaa todellakin kunnioitettavalta patjan iältä! Ja kuten Mervi tuossa yllä totesikin, vain tätä täyspuuvillaista pitää rullailla (eli traditional -mallista). Olen kuullut tuosta selälle ystävällisestä ominaisuudesta aika monelta, vaikken itse olekaan kyseisiä patjoja koskaan käyttänyt.

   Ja mikäli tosiaan patja on liian kova löhöilyyn sitten aikanaan, niin helposti vain pehmeämpi petari päälle - ja taas tuli käyttövuosia lisää. :)

   Ihan loistavaa kuulla käytännön kokemuksia futon -patjoista, taas vahvistui omakin käsitykseni näistä :)

   Poista
 2. Voi ollapa teidän taidot! Sohvasta tulee varmasti hieno. Jään mielenkiinnolla minäkin seuraamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :) Ei tarvita paljon taitoa, ennemminkin äärimmäisen paljon intoa ja halua oppia ;) Siitä on meidän taidot tehty!

   Poista
 3. Meillä on suunnitteluasteella jotain tuollaista, todella kiva seurata projektinne etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, toivottavasti näistä postauksista on apuja myös teille. Raportoimme kun pääsemme rungon kimppuun puuhastelemaan! :)

   Poista
 4. Upea daybed -sohva on teille tulossa. Ja viisautta saada nähdä ne kangasnäytteet livenä! Kiva seurailla tätä projektia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta! Vaikka kuvissa se näytti juuri oikealta, niin livenä sävy olikin enemmän harmaanruskea kuin beigenruskea. Tämä sopii meille enemmän kuin hyvin!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen projekti taas seurattavaksi! Tuosta tulee varmaan hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin itsekin toivomme - että lopputulos olisi mielikuvien vertainen :)

   Poista
 6. Te ootte niin näppäriä :))! Kiva nähdä millaisen saatte aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tai ehkä ennemminkin liian uhkarohkeita kokeilemaan ;)

   Poista

 

Newsletter

Widgets