Top Message

www.oblik.fi

PELLAVA VS. PUUVILLA: KUMMAN VALITSET?

Olen pitkään ollut lähestulkoon täysin pellavan kannalla. Lakanoiden kanssa siis. Nyt kun uusien petivaatteiden hankinta on jälleen ajankohtaista (koska mökille on lähtenyt muutamat liinavaatteet), jäin miettimään, mitä materiaalia seuraaviin valitsen. Pitäisikö puuvillalle antaa mahdollisuus?
pellavalakanat
Olen vähän huono ostamaan liinavaatteita ja pyyhkeitä. En oikein jaksa käyttää aikaa sellaisten vertailuun ja siksi usein ostan samanlaisia kuin aiemmin. Pellavassa rakastan huolettomuutta ja pehmeyttä. Ehdottomasti pellavan paras puoli! Ikihyviksi olen ihastunut H&M pellavalakanoiden pehmeään tuntuun, mutta niissä on yksi todella huono puoli - meidän peitto on pienempi kuin nuo H&M pussilakanat (tuplaversio). Hankimme hiljakkoin uuden peiton, joten se ei ole menossa vaihtoon. Olen tajunnut tuon kokoeron vasta käytössä, enkä yhtään hoksannut sitä ostotilanteessa. Kokoero vaikuttaa todella paljon mm. siihen että peitto ei oikein meinaa pysyä paikoillaan siellä pussilakanan sisällä. Ärsyttävää. Onko muut huomanneet samaa?

Olin miettinyt Annon pellavalakanoita (koska en raaskisi maksaa maltaita), mutta sitten Kodin1 otti ja meni konkurssiin. Ei siis Annon pellavalakanoita meille. Balmuirin vastaavia taas on kehuttu maasta taivaisiin, mutta voi tavaton - raaskisinko panostaa niin paljon, onko ne oikeasti hintansa väärti? Petivaatteissa suosin hillittyjä sävyjä, mutta vitivalkoisia niiden ei välttämättä tarvitse tosiaan olla. Jokin pehmeä murrettu sopii yhtä hyvin. Ja koska makuuhuoneemme seinät ovat kukkakuvioin tapetoitu, haluaisin petivaatteiden olevan yksiväriset (emme omista päiväpeittoa, ja usein lakanat on siis esillä, jos ei nyt aavistuksen jonkun viltin alla peitossa).
pellavalakanat puuvillalakanat
makuuhuone pellava
liinavaatteiden valinta
Puuvillaiset versiot ovat usein vähän huokeampia, mutta niissä taasen on niin suuri valikoima, etten edes tiedä mistä aloittaisin... Puuvillalaaduissa on myös huikeita eroja keskenään. Edulliset puuvillalakanat on usein niin ohuita, että päivä paistaa läpi. Ja koska totesinkin olevan huono liinavaatteiden ostaja, toivoisin että seuraavatkin kestäisi aikaa ja käyttöä siinä määrin, ettei heti tarvitsisi hankkia kulahtaneiden tilalle uusia. Enkä myöskään jaksaisi tehdä hutivalintoja.. Heh, kukapa jaksaisi?

Koska olen nyt avoin vähän kaikelle, niin ajattelinpa kysyä teiltä: 
pellava vs. puuvilla - kumman sinä valitset ja miksi? 

Parastahan olisi samalla löytää jotkut ihanat lakanat, joista olisi iloa sekä silmille, kukkarolle, että iholle. Olisiko sinulla vinkata sellaisia? Kaikki ideat ja ehdotukset otetaan mielellään vastaan :).

Jutta

ps. Kuka huomasi, että sänky on siirtynyt toiselle seinälle ;)

  1. Mä voin hyvin mielin suositella finlaysonin pellavalakanoita. Tykkään. Noi on vasta meidän ekat pellavalakanat, muut on puuvillaa ja kyllä mä ihastuin pellavaan ikiajoiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Finlaysonia olenkin miettinyt! Kiva kuulla, että ovat täyttäneet odotukset :)

      Poista
  2. Vastaavia kuin Annot on kyllä muitakin. Ainakin H&M myy pellavaisia lakanoita, joita kyllä muistan jossain vaiheessa moititun koviksi. Hobby Hallissa näkyi olevan tarjolla ihan värikkäitäkin versioita. Nopealla otannalla löytyi myös Room21 Dirtylinen setti, nimeltään TripleX mikä on täyttä puuvillaa, mutta näyttää ryppyiseltä pellavalta. Itse voisin kokeilla niitä, näyttivät nimittäin tosi hyviltä ja värejä oli joka lähtöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ehdottomasti onkin. Ehkä en vain osaa päättää - tai haluaisin kuulla kokemuksia. Google löytää paljon erilaisia, mutta käyttäjien kokemukset kiinnostaa :). H&M meillä tosiaan vähän huonosti pärjännyt, mutta niiden pinta on kyllä omasta kokemuksestani yksi parhaista - nimenomaan pehmeät... Onkohan heilläkin sitten erilaisia, koska kovia niistä en saa kyllä tekemälläkään...

      Poista
  3. Minä liputan pellavalle.Itse en ole ainakaan kolmeen vuoteen käyttänyt muita lakanoita.Kotoa löytyy HM:n, Ikean ja Annon pellavat ja A.not ovat olleet käytössäni ehdottomasti useimmin.Vain jos eivehdi kuivua pesunjälkeen seuraavaksi yöksi käytän muita.Harmitti valtavasti kun en muistanut Kodin ykkösestä hamstrata lisää lakanoita sen lopettaessa.Annon oli kunnon valkoiset kun taas Ikean luonnonvalkoiset ja niissä on ärsyttävät solmintanauhat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Sama juttu noissa Ikean, solmintanauhat mietityttää... Pellava meilläkin ollut lähes pääasiassa käytössä, ja hyväksi olen kokenut. Nyt vain pitäisi uudet sopivat löytää :)

      Poista
  4. Stockmannilla on myös Casa malliston pellavalakanat, ovat suunnilleen samaa hintaluokkaa kuin HM:n :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vinkistä, pitääkin käydä tsekkaamassa nämä! :)

      Poista
  5. By Pias ja Marimekon trikoolakanat aivan ihanat :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. By Pia´s olinkin jo unohtanut, kiitti! Ja trikoolakanoita moni myös kehuu. Ehkä pitäisi sellaisiakin testata :)

      Poista
  6. Aluslakana puuvillaa, pussilakana pellavaa! Annot olleet käytössä, mutta Tallinnasta toin tuliaisina Zizin pellavapussilakanan. Ihanan paksu/tukeva kangas, ehkä vähän karkean oloinen alkuun, mutta nyt vain kerran pesty eli varmasti pehmenee. Hinta-laatusuhde kohdallaan :) ja tilata voi netistäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi, kiitos paljon vinkistä, menee ehdottomasti potentiaali-listalle!

      Poista
  7. Ikuisena pellavafanina sanoisin, että ottaisin pellavaiset lakanat ilman muuta. Olen pienestä tytöstä asti tykännyt pellavasta ja sen lumoa ei mikään ole näiden vuosikymmenten aikana himmentänyt. Havittelen nytkin Finlaysonin lakanoita, mutta hankin tovi sitten Marimekon lakanat, joten nyt passaan hetken ja viihdyn niissä. Meillä on monessa ikkunassa pellavaverhot eri sävyissä, ne ovat ylipitkät eli helmat lepäilevät surutta lattialla, mikä kuuluu mielestäni niiden rentoon ja kotoiseen luonteeseen. Ihana pellava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pellava on kyllä ihana, ja ne vain paranee ajan kanssa. Materiaali tuo juuri sopivasti sitä ihanaa rentoa fiilistä ja huolettomuutta :)

      Poista
  8. Heippa, mä oon postannut aiheesta toukokuussa, jos haluat kurkata: Sisustuskurssin opit, pieniä fiksauksia 3: Makuuhuone. Tykkään pellavasta, mutta liputan kuitenkin laadukkaan, tiiviisti kudotun puuvillan puolesta. Postauksessa tarkemmin, että miksi.
    Toivottavasti löydät ihanat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti superpaljon vinkistä, ehdottomasti menen lukemaan!

      Poista
  9. Pellavan ohella suosittelen erittäin lämpimästi myös PERCALEA (on puuvillaa). Kangas on kestävä, ohut, tuntuu ylelliseltä ja miellyttävän pehmeältä, jopa viileältä ja tulee hotellimainen fiilis kun nukkuu niissä "laksuissa" ... =) Esim Balmuirilta ja Hemtexiltä löytyy myös tätä percalea kingsize-kokoisena. Nyt vaan kaikki riippuu siitä teidän peitteen koosta, mistä voit hankkia uudet petivaatteet.

    Aikoinaan kun menin töihin Hemtexille, meillä oli silloin vielä käytössä tuplaleveä peitto, mutta ei ollut kauan. Tuplaleveään peittoon löytyy niin paljon suppeammin valikoimaa, mistä valita kauniita petivaatteita, joten vaihdettiin meille sitten molemmille omat peitteet. Nyt sitten on valinnan varaa. =)




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin totta, tuplaleveään ei löydy niin paljon vaihtoehtoja kuin yksittäisiin. Vielä en kuitenkaan malta luopua tuplapeitteestä ;)

      Meidän peite sopii lähes kaikkiin muihin, muttei tuohon H&M kokoon, se on jotenkin leveämpi kuin normaali tuplapeite... Höh! Ne kun on muuten ollut ihanat. Tosin sitä pussilakanaa olen käyttänyt toisinaan päiväpeitteen sijaan, johon sopii mainiosti leveämmän koon vuoksi! Muuten kun en oikein päiväpeiteihminen ole :D

      Poista
  10. Mä tykkään puuvillasatiinisista lakanoista eniten, ihanan sileät ja viileät. Ei kutita, pölyä eikä ole karheat. Omani ovat Marimekolta ja Luhta homelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi kiva kuulla tällainenkin mielipide! Puuvillasatiinia olen joskus myös harkinnut. :)

      Poista
  11. Pellavaa itselle ehdottomasti, mutta jos jotakin muuta niin esim Villa Stockmann sarjalla on ihanan laatuista puuvillaa. Sitä voisin harkita vahvasti pellavan jälkeen tai vaihtoehdoksi. Casa Stockmannilla on pellavapussilakanoita ja on hyvän laatuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo toinen suositus Casa Stockmannille. Jee, kiva kuulla teidän vinkkejä, kiitos!

      Poista
  12. Ei kyl nyt mee yhtään sun kuvailuun mut Marimekon trikoolakanat on ihanat. Pysyy kuosissa, on pehmeät ja kestää pesua ja on kans huolettomat. En kyl tiedä löytyykö niitä tuplana jos teil on tuplapeitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja toinen ääni trikoolakanoille. Tosin olen jo aiemminkin huomannut niiden saavan paljon kehuja, erityisesti nuo Marimekon versiot. Pitää laittaa vertailuun nämäkin! Kiitos :)

      Poista
  13. Pellavaa meillä ei olekaan, pitäisipä testata :) Mutta puuvillasatiini on minun suosikki - sileää, pehmeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, ootte parhaita! Puuvillasatiinia olen joskus harkinnut, mutta rehellisyyden nimissä melkein unohtanut. Kiitos :)

      Poista
  14. Pellavaa tahtoisin myös meille, mutta tällä hetkellä Marimekon trikoopetivaatteet ovat suosikit. Hyvänä pysynyt pitkään ja tyynyliinat tosi pehmoiset poskea vasten! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trikoolakanat menee tämän jälkeen myös ehdottomasti vertailulistalle, kiitos!!! :)

      Poista
  15. Muutamat ovatkin jo kommenteissa maininneet Marimekon trikoolakanat. Itsekin liputan niiden puolesta, eivät mene ryppyyn pesun jälkeen ja näyttävät rennon huolettomilta, ihania iholla. Löytyyhän trikoota muiltakin merkeiltä, itsellä sattuu olemaan Marimekot ja ovat pysyneet muuttumattomana parin vuoden lähes yhtäjaksoisen käytönkin jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut positiivista juurikin tuosta Marimekon versiosta, joten varmasti kaikkien suositusten arvoinen vaihtoehto. Kiitos :))

      Poista
  16. Tämä ei nyt liity kirjoituksen kysymykseen, mutta tuo mansikkatapetti on vaan niin ihana! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuo sopivasti kontrastia ja ilmettä koko makkariin :)

      Poista
  17. Minulla vain Finlaysonin ja Familonin lakanoita, pysyy hyvänä pitkään eivätkä niiden hinnat ole pilvissä. Marimekon trikoolakanat ovat kuulemma myös hyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälleen suositus näille. Kiitos. Ehdottomasti kuulostaa tutustumisen arvoiselta! :)

      Poista
  18. Itse tykkäisin pellavalakanoista, mutta mies ei :( siksi päädyinkin laittamaan myyntiim minun Monday to Sunday pellavapussilakanat. Trikoolakanat ehkä seuraavaksi kokeiluun :)

    -tilipoppana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai! Oliko ne liian karheat, vai mistä syystä mies ei niistä välittänyt? Mielenkiinnosta siis vain, että mitkä ne syyt ovat heille, jotka niistä eivät pidä.

      Poista

 

Newsletter

Widgets